CULTURĂ-FILM

În luna iunie, „Noaptea Albă” îi este dedicată regizorului Nae Caranfil. TVR Cultural, TVR Moldova (simultan) şi TVR Internaţional (începând cu ora 22:00) vor difuza de sâmbătă, 3 iunie şi până duminică, 4 iunie, o selecţie din filmografia cineastului care în producţiile sale oferă cu umor o viziune cuprinzătoare asupraAfla mai multe!

Lungmetrajul „Arsenie. Viața de apoi”, road movie documentar scris și regizat de Alexandru Solomon, a fost selectat în competiția “Proxima” a celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. Evenimentul va avea loc între 30 iunie și 8 iulie 2023. Filmul lui Alexandru Solomon mergeAfla mai multe!

Cea mai veche carte românească, aflată într-o colecție privată – „Evangheliarul lui Macarie” (denumită și „Biblia lui Macarie”) este expusă în acest weekend la Salonul Internațional de Carte Bookfest, într-un stand inedit. Casa de Licitații Artmark aduce, în premieră, la cea de-a XIV ediție, exemplarul rarisim tipărit la Târgoviște înAfla mai multe!

Într-o lume în care tehnologia își revendică un rol din ce în ce mai puternic în procesul de creare a imaginii, Dana & Stéphane Maitec propun o experiență genuină a lucrului cu fotografia, pornind de la un joc de pliaje și reflexii ale unor obiecte sculpturale construite chiar de ei în propriul atelier.Afla mai multe!

Nu unul, ci două evenimente culturale deosebite vor marca Noaptea Muzeelor la Palatul Cesianu-Racoviță. Iubitorii de artă vor avea ocazia să admire cele mai importante opere semnate de pictorul național Nicolae Grigorescu, care reflectă cea mai reprezentativă temă din istoria artei românești – „carul cu boi”, completate de lucrări aleAfla mai multe!

In perioada 4-7 mai, delegatia din Dugopolje, Croația a efectuat o vizită la Novaci, ocazie cu care participanții la eveniment au avut ocazia să descopere frumusețile novăncene și tradițiile românești (dans, cultură și gastronomie). Aceasta întâlnire reprezintă un parteneriat internațional activ, parte a celei de-a 30-a aniversări a relațiilor diplomaticeAfla mai multe!

Drama suprarealistă „Mammalia”, regizată de Sebastian Mihăilescu, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 22 septembrie 2023, fiind distribuită de microMULTILATERAL. Filmul va fi proiectat în avanpremieră națională la Cluj-Napoca în cadrul TIFF. Cea de-a 22-a ediție se va desfășura luna viitoare, în perioada 9-18 iunie 2023. LungmetrajulAfla mai multe!

    Odată cu apariția tehnologiei și inovației, modul în care citim și accesăm literatura s-a schimbat în moduri nemaiîntâlnite până acum. Eliberarea de limitele spațiale și temporale ale cărților tipărite a deschis noi orizonturi pentru explorarea lumii scrise. Cu toate acestea, chiar și în acest context tehnologic, există anumiteAfla mai multe!

               Într-o societate în care totul pare să se desfășoare într-un ritm alert, lectura este tot mai rar practicată, deși aceasta aduce beneficii mai mari decât oricare alt dispozitiv tehnologic pe care îl folosești zilnic. Vizita într-un anticariat, de exemplu, îți poate deschide mii de uși către tărâmuri magice,Afla mai multe!

Filmul „Proștii/ Fools”, producție cu participare românească, va fi lansat în cinematografele din România la sfârșitul acestei săptămâni, fiind distribuit de microMULTILATERAL. “Proștii” va rula în avanpremieră la București la Cinema Elvire Popesco în această seară de la ora 20:30. Din 3 martie, lungmetrajul semnat de Tomasz Wasilewski va puteaAfla mai multe!