Consiliul Superior al Magistraturii spune că Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare prezentat azi la Bruxelles, este obiectiv și relevă progresele realizate de România în ultimul ani în Justiție.

CSM este mulțumit de raportul Comisiei Europene privind MCV-ul pentru România în 2014 și spune că acesta eforturile depuse pentru creşterea eficienţei sistemului judiciar.

„Consiliul Superior al Magistraturii constată modul obiectiv în care raportul reflectă eforturile conjugate ale instituţiilor judiciare pentru îndeplinirea obiectivelor anterior stabilite. În acest sens, raportul menţionează faptul că ritmul impresionant al acţiunilor principalelor instituţii judiciare şi de integritate în combaterea corupţiei la nivel înalt a generat o încredere sporită a publicului în justiţie. Această tendinţă a fost susţinută printr-un profesionalism sporit al sistemului judiciar în ansamblu, inclusiv prin voinţa de a proteja independenţa justiţiei într-o manieră mai consistentă şi printr-o abordare pro-activă în stabilirea unei jurisprudenţe unitare. Referindu-se la activitatea CSM, raportul evidenţiază consecvenţa acestuia în valorificarea procedurilor de apărare a independenţei justiţiei şi a reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii magistraţilor, precum şi reacţia rapidă a acestuia la astfel de agresiuni/atacuri. De asemenea, au fost remarcate eforturile depuse pentru creşterea eficienţei sistemului judiciar, consecvenţa CSM în responsabilizarea sistemului judiciar prin sancţionarea abaterilor disciplinare, precum şi contribuţia acestuia la combaterea corupţiei din sistem”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis recentNEWS.ro.

Raportul menţionează progresele înregistrate în ceea ce priveşte publicarea hotărârilor judecătoreşti, cu rol în unificarea practicii judiciare.

CSM ia act de recomandările formulate de Comisie privind necesitatea asigurării unei proceduri de numire a noului procuror şef al DIICOT pe criterii de transparenţă şi meritocraţie, precum şi cele privind necesitatea unor proceduri clare şi detaliate pentru numirile în funcţii de conducere la nivel înalt în cadrul structurilor de parchet, similar procedurilor de numire în funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Raportul va fi analizat şi discutat în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, urmând a fi adoptate şi publicate măsurile necesare, pe domeniul de competenţă, pentru continuarea şi consolidarea acţiunilor monitorizate de Comisia Europeană.