Un tânăr de 22 de ani, născut și crescut în Danemarca, a comis două atacuri armate sâmbătă, în Copenhaga, soldate cu moartea a două persoane și rănirea a cinci polițiști. Forțele de ordine l-au ucis pe atacator, duminică dimineață.

Omar El-Hussein, în vârstă de 22 de ani, este presupusul autor al celor două atacuri sângeroase de la Copenhaga. Acesta era cunoscut pentru infracțiuni la legislația privind armele și violențe.

Primul atac armat a avut loc sâmbătă, în jurul orei 15.00, la un centru cultural unde se desfășura o dezbatere. Un bărbat în vârstă de 55 de ani, prezent la dezbatere a fost ucis de atacator, iar trei polițiști au fost răniți.

Câteva ore mai târziu, atacatorul a deschis focul asupra unei sinagogi din Copenhaga, rănind mortal un tânăr evreu. Duminică dimineață, autorul celor două atacuri armate, a fost împușcat mortal de poliția daneză, după ce acesta a deschis focul asupra oamenilor legii. În schimbul de focuri de duminică dimineață, alți doi polițiști au fost răniți.

Ambasadorul Franței în Danemarca, Francois Zimeray era prezent sâmbătă la o dezbatere în respectivul centru cultural din capitala daneză, consacrată islamismului și libertății de exprimare.

„Probabil că dacă poliția daneză nu și-ar fi făcut treaba, cinci polițiști fiind răniți, astăzi nu aș mai fi fost aici. Am văzut rafalele și am auzit focurile de mitralieră. Cred că am fost cu toții țintă, este indiscutabil”, a declarat Zimeray, la o conferință cu ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, venit duminică la Copenhaga pentru a se reculege în fața centrului cultural unde s-a produs atacul.

Reuniunea era organizată la ceva mai mult de o lună de la atacurile jihadiste de la Paris soldate cu 17 morți: unul în redacția publicației de satiră Charlie Hebdo și altul într-un magazin cu produse evreiești.

Helle Thorning-Schmidt, premier al Danemarcei, a spus că atacurile, similare cu atentatul de la Paris asupra redacției publicației de satiră Charlie Hebdo, sunt de natură teroristă.

După atacuri, poliția daneză a lansat o operațiune masivă de căutare, cu elicoptere și vehicule blindate, pe străzile capitalei Copenhaga. Poliția a anunțat în cursul dimineții că a împușcat mortal suspectul în apropierea unei gări în Norrebro, o zonă din apropierea locului unde s-au produs atacurile.

Ministerul afacerilor externe condamnă cu fermitate atacurile teroriste din Danemarca, comise în cursul zilei de ieri, și transmite condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma acestora.

Asemenea atacuri de o gravitate deosebită și lipsite de orice justificare ne întăresc și mai mult angajamentul de a lupta împotriva terorismului internațional și a extremismului.
În aceste momente dificile, exprim, în numele meu si al Ministerului Afacerilor Externe, solidaritatea față de Danemarca și poporul danez
”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Ministerul afacerilor externe consideră că astfel de acte violente inacceptabile comise pe teritoriul Uniunii Europene constituie un atac la adresa valorilor europene fundamentale.