3 motive clare pentru care trebuie să optezi pentru un server dedicat!

Un site performant se sprijina pe mai multi piloni importanti, printre care si gazduirea web. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor acorda foarte putina atentie si un buget minim acestui serviciu, tocmai pentru ca nu cunosc consecintele pe care le poate aduce o gazduire web de slaba calitate.

In general, multi opteaza pentru gazduirea shared, iar asta ca urmare a pretului scazut in comparatie cu celelalte tipuri de hosting. Daca nu te astepti la un trafic semnificativ, atunci poti sa te rezumi la un plan mai ieftin. In schimb, daca vei avea multi vizitatori, indreapta-ti atentia catre servere dedicate.

Cu toate ca aceasta varianta presupune costuri mai mari, ar trebui sa ai in vedere, in primul rand, beneficiile pe care le aduce.

O viteza de incarcare mai buna

Utilizatorul contemporan asteapta aproximativ 3 secunde pentru ca un site sa se incarce. Daca site-ul tau “se misca greu”, este foarte posibil ca o buna parte dintre vizitatorii tai sa iasa si nici sa nu mai revina din cauza experientei negative pe care au avut-o. Din aceasta cauza, site-ul tau nu va putea sa performeze in motorul de cautare, indiferent cat de buna este optimizarea onpage. Pentru a afla scorul de incarcare, poti folosi un tool gratuit precum PageSpeed Insights, care iti ofera si sfaturi pentru a obtine o viteza mai buna. Daca scorul este mic (comparativ cu principalii tai competitori) desi ai urmat toti pasii recomandati, este timpul sa-ti reconsideri planul de gazduire si sa faci trecerea catre un server dedicat.

Securitate maxima

Gazduirea shared implica sa imparti acelasi server cu mai multe site-uri. In unele cazuri, putem vorbi de 10-20 de site-uri, dar in unele situatii numarul ajunge sa fie de ordinul miilor. Pe scurt, exista sanse mari sa fii afectat de actiunile “vecinilor” tai. Spre exemplu, daca unul dintre aceste site-uri este victima unui atac DDoS, site-ul tau va avea, de asemenea, de suferit. De altfel, daca celelalte site-uri au continut porno, prezinta un spam scor ridicat sau practica Black Hat SEO, este posibil ca Google sa scoata din SERPs (Search Engine Results Pages) toate site-urile care sunt pe acel IP. Pentru a preveni un astfel de incident, cea mai sigura varianta este sa optezi pentru un server dedicat.

Control maxim asupra serverului

Din moment ce gazduirea shared presupune ca mai multe site-uri sa imparta acelasi IP, este de la sine inteles ca nu ofera si posibilitatea de control asupra serverului. Din nefericire, acest aspect este extrem de important, mai ales daca detii un site mare, spre exemplu un magazin online. In schimb, daca optezi pentru un server dedicat, vei beneficia si de root acces complet, astfel incat sa-ti poti configura serverul in functie de necesitatile tale. Spre exemplu, poti instala programe direct pe server si monitoriza gradul de uzura al acestuia in timp real. Mai mult, poti identifica potentiale probleme inainte ca acestea sa-ti afecteze site-ul.

Cum alegi furnizorul de servere dedicate?

In primul rand, nu face comparatie intre preturi, ci intre caracteristicile planurilor de servere dedicate pe care furnizorii le pun la dispozitie. Opteaza pentru o companie care iti ofera suport tehnic 24/7, trafic necontorizat si uptime de 99,99%. Mai mult, este de preferat sa ti se puna la dispozitie o perioada de proba, astfel incat sa ai timp sa testezi calitatea serviciilor. Abia dupa ce ai bifat acest pas, poti face, in sfarsit, comparatie si intre preturi.