17 turiști străini și doi tunisieni, au fost împușcați mortal miercuri, la Muzeul Bardo din Tunis, în timpul unui atac armat.

Un grup de indivizi înarmați a pătruns miercuri la Muzeul Bardo din capitala Tunisiei, unde au deschis focul asupra turiștilor.

Potrivit autorităților tunisiene, în momentul atacului în muzeu se aflau circa 100 de turiști.

Turiștii au fost atacați în timp ce părăseau autocarul care îi adusese la Muzeul Bardo, care adăpostește una dintre cele mai impresionante artefacte și mozaicuri datând din perioada Romei și Greciei antice.

Premierul tunisian Habib Essid a spus că 19 persoane au fost ucise, iar 22 au fost grav rănite, și că doi dintre atacatori au fost lichidați de trupele de intervenție rapidă.

Din cei 19 oameni omorâți, 17 sunt turiști de naționalitate franceză, japoneză, italian, poloneză și sud-africană.

Activitatea comisiilor de specialitate ale parlamentului tunisian a fost suspendată, iar deputații tunisieni au primit ordinul de a se aduna în sala de plen, potrivit deputatei Monia Brahim, membră a partidului islamist Ennahda.

Atacul de miercuri din centrul capitalei tunisiene este cel mai grav din Tunisia în care sunt implicați cetățeni străini după atentatul sinucigaș cu bombă comis în 2002 de rețeaua teroristă Al-Qaida asupra unei sinagogi de pe insula Djerba și soldat cu 21 de morți.

Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă puternic atacul terorist comis la Muzeul Bardo din Tunis în cursul acestei după-amieze, soldat cu mai multe victime, persoane rănite şi luare de ostatici.

MAE transmite condoleanţe familiilor victimelor şi îşi exprimă solidaritatea cu poporul tunisian în aceste momente  dramatice.

MAE  afirmă deplina sa susţinere pentru eforturile autorităţilor de la Tunis în vederea combaterii oricăror manifestări de tip terorist. Totodată, MAE reiterează sprijinul constant pentru parcursul democratic în care poporul tunisian s-a angajat cu fermitate.

Ambasada României la Tunis a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autoritățile competente tunisiene în vederea obținerii unor informații detaliate cu privire la acest caz, care este în derulare.

Până la acest moment, nu există informații conform cărora printre victime sau în interiorul muzeului s-ar afla și cetățeni români.

Misiunea diplomatică română monitorizează cazul, este în legătură permanentă cu autoritățile locale şi va reveni cu detalii după obținerea unor informaţii suplimentare.

În momentul atacului în clădirea Parlamentului, aflată în apropierea muzeului. Acesta a fost evacuat în siguranță.