În România există o veche tradiție a vinului ce datează încă din vremea tracilor. Din totdeauna românii s-au ocupat cu viticultura, iar în unele zone din țara noastră încă se mai pregateste vinul acasă.

Pentru că ne aflăm în plin sezon, iar gospodării se pregătesc deja să culeagă strugurii, astăzi îți vom spune 3 sfaturi și recomandări care te vor ajuta să obții cel mai bun vin.

Folosește numai struguri copți bine

Un vin bun conține după fermentație, o concentrație alcoolică de minimum 10,5 grade. Un vin de 12 grade nu va face niciodată floare, bacteria responsabilă pentru acrirea vinului. Ei bine, pentru a te asigura că băutura va avea gradele de tărie alcoolică necesară trebuie să între în procesul de fermentație suficient zahăr din struguri. Astfel, struguri folosiți trebuie să fie foarte dulci, deci foarte bine copți.

Dacă în cultura ta există mai multe soiuri de viță de vie, te poți folosi de un mustimetru pentru a verifica cantitatea de zahăr din must. Conform statisticilor, din 17 grame de zahăr per litru iese aproximativ un grad de tărie alcoolică.

Alege unelte și recipiente din lemn, plastic sau inox

Utilizarea uneltelor sau recipientelor din fier în procesul de fabricație poate afecta calitatea vinului. Casarea ferica este una dintre bolile redate de folosirea acestor recipiente. Aceasta se manifestă prin tulburarea lichidului și pierderea culorii lui, atunci când intră în contact cu aerul.

Pentru a preveni acest lucru este recomandat să folosești numai vase și unelte din lemn, plastic și inox. De asemenea, recomandate sunt și butoaie de vin de la Ogorul.

Totodată, nu uita să speli foarte bine totul înainte de folosire, astfel încât butoaiele să nu conțină resturi de drojdii sau mirosuri neplăcute.

Ai grijă ca aerul să nu intre în butoi

Ai grijă ca aerul să nu intre în butoi în timpul procesului de fermentație. Astfel, pune o aerisire butoiului în care ai pus mustul. Chiar dacă butoiul se umple doar trei sferturi, pentru că altfel mustul va da pe dinafară, tot are nevoie de protecție. De asemenea, el trebuie ținut într-o încăpere aerisită bine pentru a evita eventualele incidente ce ar putea proveni din cauza emisiei abundente de dioxid de carbon.

Poți acoperi aerisirea butoiului cu un dop găurit în centru pe care să fixezi un furtun mic. Capătul furtunului se așează într-un vas sau într-o sticlă cu apă. Astfel, dopul trebuie să fie pus cât mai etanș, pentru ca gazele să iasă din furtun direct în apă.

Sperăm că toate aceste sfaturi îți vor fi de folos și că vei avea o producție de vin atât calitativă, cât și cantitativă.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/vinuri-ochelari-pahare-de-vin-1761613/