Rocky Balboa este unul dintre cele mai cunoscute personaje interpretate vreodată de Sylvester Stallone. Când se gândesc la Stallone, mulți oameni îl au în minte în pielea lui Rocky. Însă Stallone ar fi putut să nu mai interpreteze acest rol, dacă ar fi cedat tentației de a primi o sumă considerabilă pentru a renunța.

Într-un interviu, Stallone a afirmat că echipa de producție i-a oferit bani pentru a renunța la rolul lui Rocky. Nu este clar motivul, însă echipa de producție considera că un alt actor s-ar potrivi mai bine rolului. “Mi-au oferit aproximativ 265 de mii de dolari pentru a sta departe. Dar știam că și dacă aș renunța și pentru 500 de mii de dolari banii vor dispărea, iar eu voi deveni foarte trist pentru că m-am vândut. Chiar dacă era să eșuez o făceam în proprii mei termeni”, a spus Stallone.

A fost cea mai bună decizie pe care Stallone a luat-o

Decizia de a nu renunța la rol s-a dovedit a fi cea mai bună pe care actorul o putea lua. Filmul apărut în 1976 a dat naștere unei francize impresionante, cu încasări de peste 1.7 miliarde de dolari. Cu un buget de doar 960 de mii de dolari, filmul din 1976 a avut încasări de 225 de milioane de dolari și a reprezentat una dintre cele mai mari surprize din industria cinematografică în acel moment. Drept dovadă, a câștigat trei premii Oscar, inclusiv la categoria cel mai bun film, în fața unor producții mult mai bine cotate.

Ulterior au apărut noi filme în această franciză, care au avut și ele un succes considerabil: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) și Rocky Balboa (2006). Stallone a scris și a regizat patru din cele cinci continuări și a interpretat rolul principal. Ulterior a apărut și un spin-off denumit Creed, care a avut până acum trei producții. Stallone a apărut în primele două.

Franciza a inspirat apariția unor producții de succes și în alte domenii

Fiind o franciză atât de cunoscută, Rocky a inspirat ulterior apariția unor noi produse. Spre exemplu, a apărut chiar un musical cu numele Rocky, ce a debutat la Hamburg, în octombrie 2012. De asemenea, a fost realizat inclusiv la Broadway începând cu 2014. Totodată, au fost scrise și cinci romane Rocky, trei dintre acestea fiind realizate de Sylvester Stallone.

Industria jocurilor video nu a ignorat nici ea succesul pe care Rocky l-a avut la public. Drept urmare, începând cu 1983 au fost lansate mai multe jocuri. Primul s-a numit Rocky Super Action Boxing, în timp ce cel mai recent a apărut în 2021, cu numele Big Rumble Boxing: Creed Champions. Există și jocuri de casino online inspirate din Rocky. Cel mai cunoscut este slotul dezvoltat de compania Playtech, are o grafică simplă, dar redă excelent acțiunea și personajele principale din film. Simbolurile principale ale slotului sunt Apollo Creed, Rocky, Clubber Lang, Ivan Drago, Adrian și Pauly. În plus, în anumite momente sunt redate secvențe video din primul film Rocky.

Pe lângă jocuri au fost lansate și două documentare. Primul a apărut în 2017 și a fost regizat de Derek Wayne Johnson. Apoi, în 2020 a apărut un documentar cu numele 40 Years of Rocky: The Birth of a Classic. Acesta din urmă prezintă mai multe imagini de colecție din culisele realizării unuia dintre cele bune serii din istorie. Rocky este așadar un clasic printre filmele de acțiune și una dintre cele mai bune decizii luate de Stallone a fost să nu renunțe la rol.