Anunţ bombă de la Moscova. Putin ar fi de acord ca România să îşi redobândească teritoriile pierdute în 1940. Asta ar presupune ca Republica Moldova şi Bucovina de Nord să redevină teritoriu românesc.

Putin a publicat un articol pe site-ul Kremlinului cu titlul “Ucraina istorică a rușilor și a ucrainenilor”, în cadrul căruia spune că România ar trebui să îşi poată redobândi teritoriile pierdute în anul 1940.

„Totul se schimbă, inclusiv țările și societățile. Și cu siguranță, o parte a unui singur popor în cursul dezvoltării sale – datorită unor motive și circumstanțe istorice – se poate simți și recunoaște la un moment dat ca o națiune separată. Cum să răspunzi la acest lucru? Există o singură modalitate de a răspunde la acest lucru: cu respect! (…) Dacă oamenii vor să își creeaze propriul stat, sunt bineveniți! Dar în ce condiții?”, a scris Putin.

Președintele Rusiei spune că Ucraina ar trebui să revină la granițele pe care le avea în momentul în care a aderat la Uniunea Sovietică, în 1922.

„Cu alte cuvinte, ar trebui să pleci cu ceea ce ai venit. Liderii Ucrainei moderne și sponsorii săi străini preferă să nu-și amintească aceste date”, referindu-se la Crimeea.

Revenirea Ucrainei la granițele din 1922 ar însemna și ca România să își redobândească teritoriile pierdute în 1940:

  • Bucovina de Nord – ce face parte, în prezent, din regiunea Cernăuți, teritoriu ocupat de Uniunea Sovietică în 1940 printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Ribbentrop-Molotov.
  • Ținutul Herța – ocupat de sovietici în 1940, dat Ucrainei. Conform tratatului de prietenie dintre România și Ucraina din 1997, România a renunțat la acest teritoriu.
  • Buceac – „Basarabia istorică”, anexată Ucrainei în 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

Un alt teritoriu ce ar putea reveni României ar fi Insula Șerpilor, câștigat de țara noastră în tratatul de Pace de la Paris, transferat ilegal de URSS  la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și anexat în 1948. În prezent este parte a raionului Ismail al regiunii Odesa din Ucraina.