Miron Mitrea a depus luni, la Camera Deputaților, demisia sa din funcția de deputat, ca urmare a condamnării la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care e acuzat de luare de mită.

PSD mai rămâne fără un deputat. Miron Mitrea a demisionat din Parlament așa cum a anunțat încă din 14 decembrie 2014.

Miron Mitrea se retrage din funcţiile politice din cauza condamnării la închisoare din dosarul în care este acuzat de DNA de luare de mită.

Deputatul vrea să dea astfel un exemplu celor care au probleme cu Justiţia, care trebuie să se retragă pentru a nu afecta imaginea partidului.

Deputatul PSD, Miron Mitrea, fost Ministru al Transporturilor, a fost condamnat pe 15 octombrie 2014, la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită de la Irina Jianu, fost director al Inspectoratului de Stat în Construcții.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, ca deputatul PSD, Miron Mitrea să stea doi ani după gratii pentru că a luat mită de la Irina Jianu.

Miron Mitrea a fost trimis în judecată de DNA, pe 25 octombrie 2013, întrucât în perioada 2000 – 2004 în care a fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, ar fi luat mită, ar fi instigat la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef adjunct şi inspector-şef al ISC.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii, ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În instanţă a fost trimis și Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Decizia nu este însă una definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.