Oricâtă grijă ar exista din partea proprietarilor, fiecare cultură poate să fie afectată la un moment dat de dăunatori. Printre cei mai frecvent întâlniți se numără buruienile, iar pentru a scăpa de ele una dintre modalități poate fi utilizarea erbicidului total. Înainte de a trece însă la utilizarea acestuia, trebuie cunoscute câteva lucruri.

În cazul în care se va folosi un erbicid total pentru a înlătura buruienile, trebuie cunoscut de la bun început faptul că acțiunea acestuia este una care poate să elimine o varietate de buruieni, fiind deosebit de eficientă. Fie după finalizarea unei culturi, fie înainte, pentru a pregăti terenul pentru aceasta, utilizarea unui erbicid total este soluția indicată.

Ce trebuie să știi despre folosirea corectă a erbicidului total

Dacă soluția la care vei apela pentru a elimina buruienile este erbicidul total, va trebui să ții cont de numeroase elemente. Instrucțiuni utile pentru aplicarea acestuia vei avea și de la producător, însă de regulă acesta specifică doar dozajul. Va trebui să ai în vedere suprafața totală ce trebuie erbicidată, pentru a te asigura că vei achiziționa o cantitate suficientă de erbicid total.

De asemenea, va trebui să ții cont de modul în care vei aplica respectiva soluție care va elimina buruienile. De regulă, pentru suprafețe mai mari te poți ajuta de un sistem mecanizat, de un utilaj tractat care va împrăștia erbicidul pe suptafața dorită. În cazul în care este însă vorba despre o mică grădină sau o altă suprafață nu foarte extinsă, vei putea realiza aplicarea manual, cu ajutorul unui atomizor. În acest fel te vei asigura de faptul că distribui erbicidul acolo unde este nevoie, direct pe plantele vizate.

Ceea ce trebuie să mai știi este faptul că erbicidul are acțiune sistemică. Acest lucru înseamnă că substanța este pulverizată pe plante și mai apoi absorbită prin frunze, ajungând treptat la toate organele acestora. În termen de 5-7 zile erbicidul total își face simțite rezultatele – după această perioadă plantele/buruienile încep să moară.

În legătură cu maniera în care acționează un erbicid total, merită de asemenea menționat faptul că trebuie folosit atunci când plantele sunt mari și au frunzele bine dezvoltate. Dacă erbicidul total va fi aplicat după ce buruienile sunt tăiate, există posibilitatea ca efectul să nu fie întocmai cel așteptat.

Erbicid total – nu elimină riscul de apariție al buruienilor

Acțiunea erbicidului total își dovedește eficiența, după cum menționam, asupra plantelor aflate în creștere, prin frunze. Această substanță nu are însă o rată foarte mare de pătrundere în sol și nici nu rămâne acolo o perioadă foarte îndelungată. Acest lucru înseamnă că semințele din sol nu sunt afectate de acțiunea erbicidului și că buruienile pot să reapară după o perioadă de timp.

În această situație, singura măsură este aplicarea repetată. Dacă se dorește eliminarea totală a buruienilor, inclusiv a semințelor acestora, este de preferat să se utilizeze erbicide din categoria celor preemergente.

Atenție la utilizarea erbicidului total – poate afecta drastic culturile

Acest tip de erbicid acționează asupra tuturor tipurilor de plante. Acest lucru înseamnă că va distruge în egală măsură buruienile, dar și florile, legumele, vița de vie, pomii fructiferi sau alte plante, motiv pentru care pentru acestea din urmă va trebui evitat contactul direct al substanței cu frunzele.

Cât de sigură este utilizarea erbicidului pentru oameni, animale și mediul înconjurător?

Erbicidul total are o acțiune distructivă doar asupra plantelor pe care se aplică, fără a avea vreun efect asupra solului, animalelor sau organismului uman. Singurele care au de suferit de pe urma utilizării erbicidului total sunt plantele, întrucât substanța este absorbită de acestea. Nici solul nu este afectat, întrucât erbicidul nu rămâne și nu pătrunde foarte adânc în cadrul acestuia.

Trebuie cunoscut totuși faptul că organismele acvatice sunt afectate de acțiunea erbicidului total. Acesta nu va influența însă animalele de companie sau organismul uman. Totuși, există o recomandare: cea de a evita contactul direct al substanței cu pielea, ochii, fața sau alte zone mai sensibile.

Odată cunoscute toate aceste detalii, eliminarea buruienilor cu ajutorul unui erbicid total va putea fi realizată corespunzător, pentru rezultate pe măsura așteptărilor. Cei interesați de achiziția unui asemenea produs pot să verifice site-ul fitoconsult.ro, pentru informații suplimentare.