Duminică, 24 aprilie, în prima zi de Paști, echipa “Asta-i România!” se întoarce în comuna în care în urmă cu șase ani, cu ajutorul oamenilor cu inimă mare din rândul telespectatorilor, au fost instalate mai multe panouri fotovoltaice, astfel încât familii care trăiau de ani buni la lumina opaițului să se bucure de electricitate.

În Tiha Bîrgăului (județul Bistrița Năsăud) i-am reîntâlnit copiii care s-au bucurat enorm de darul oamenilor cu suflet mare, dar, de asemenea, am întâlnit și familii care au în continuare nevoie de ajutor și trăiesc la lumina lumânării sau a lanternei.

În comună drumurile sunt aproape inexistente, la fel că electricitatea; izolați la kilometri de șosea, oamenii de aici au promisiuni, de la autorități, de 15 ani, că vor avea curent, chiar și în ultima casă din vârful muntelui. Nu s-a întâmplat minunea nici până astăzi.

Cu toate greutățile pe care le întâmpină, copiii acestor locuri nădăjduiesc că într-o zi vor ieși la lumină. Drumul acestora până la școală este lung de circa doisprezece kilometri și o jumătate de zi le ia micuților să mergă până la școală pentru a învața carte. Cu toate acestea, copiii sunt sclipitori, învață și muncesc cot la cot cu părinții lor în gospodărie și știu că școala este șansa lor să ajungă oameni mari, să iasă din beznă, să trăiască într-o lume modernă.