Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos, dar foarte mulți amână vizita la cabinetul stomatologic. Programul supraîncărcat și problemele de care ne lovim zi de zi sunt doar două dintre motivele pentru care controlul nu devine unul prioritar. Mai mult, unii consideră că întâlnirea cu stomatologul va fi una dureroasă, nereușind să scape de această fobie.

Specialiștii recomandă să găsim o clinica dentara, unde să mergem cel puțin de două ori pe an. Acest aspect este foarte important, deoarece stomatologul ne poate ajuta atât în ceea ce privește prevenția, cât și în depistarea problemelor incipiente. Iată 5 motive pentru care nu trebuie să eviți controlul stomatologic:

Prevenția este cel mai important aspect

Trebuie să știi că, în primul rând, vizitele regulate ne ajută să descoperim din timp cariile dentare. În general, acestea nu sunt deloc dureroase, așa că este destul de dificil să-ți dai seama că ți-a apărut o carie. Simptomele apar doar atunci când acestea ajung într-un stadiu avansat. Deși poate acorzi o atenție sporită atunci când vine vorba de curățarea cavității bucale, utilizând o periuță performantă, cât și apă de gură sau ață dentară, există totuși zone pe care nu le poți igieniza absolut perfect. Dacă vorbim de prevenție, un control periodic te poate ajuta psă îndepărtezi tartrul depus de-a lungul timpului pe dinții tăi. Ține minte că această operațiune se poate realiza doar cu ajutorul stomatologului.

Stomatologul descoperă probleme pe care tu nu le poți observa

Cu siguranță, te numeri printre persoanele care își analizează constant dantura, însă trebuie să știi că aceasta poate avea mici probleme pe care ochii tăi nu le pot vedea. Din acest motiv, controlul periodic te ajută să obții informații importante despre dantura ta, în baza unei radiografii panoramice. Practic, ți se furnizează o imaginea de ansamblu cu toată dantura. Cu ajutorul acesteia, medicul poate descoperi anumite probleme ascunse, cum ar fi, spre exemplu, cele ce apar la măselele de minte.

Stomatologul depistează și afecțiunile gingivale

Mulți consideră că tartrul poate provoca doar carii. Totuși, trebuie să știi că acesta poate afecta și tesuturile gingivale.

Retracția gingivală sau gingivita, afectează țesuturile de susținere ale dinților și, netratată, aceasta se poate transforma în boală paradontală. Principalele simptome pentru această patologie sunt inflamațiile și sângerările gingivale.

Controlul periodic ajută la protejarea sănătății generale a întregului organism

Știai că s-au efectuat numeroase studii potrivit cărora există strânse legături între bolile gingivale și diabetul, pneumonia, cancerul pancreatic și bolile de inimă? Acesta este încă un motiv pentru care este indicat să nu amânăm vizita în cabinetul stomatologului.

Poți economisi bani dacă îți faci un obicei din a merge la dentist

Poate sună incredibil la început. Cum poți economisi bani atunci când mergi de două ori pe an la dentist? Este foarte simplu. Un control periodic este cu mult mai ieftin decât tratamentul și investigațiile pentru afecțiunile în stare avansată. Mai mult, acestea sunt dureroase, iar tu trebuie să pierzi foarte mult timp pentru tratarea acestora.

Așadar, dacă alegi să faci din controlul periodic o prioritate, cu siguranță o să poți identifica în timp util orice problemă. Mai mult, o să economisești bani, evitând în același timp răspândirea bacteriilor în întregul organism.