Celebra cântăreaţă de muzică populară şi de petrecere, Stana Izbaşa a fost condamnată definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani şi şase luni de închisoare pentru că şi-a cumpărat diploma de licenţă cu suma de 3500 de dolari.

La 12 ani distanţă de când PNA, actualul DNA a deschis ancheta penală în cazul facultăţii de diplome de la Băile Herculane, Stana Izbaşa îşi primeşte pedeapsa. Ce-i drept, e cu suspendare. Însă la prima abatere, închisoarea devine cu executare.

Înalta Curte de Justiție și Casație a dat verdictul final în cazul afacerii mitelor de la Facultatea de Drept din cadrul Fundației Române pentru Tineret (FRPT), din Băile Herculane (județul Caraș-Severin).

Stana Izbasa, una dintre cele mai cunoscute cantarete de muzica de petrecere din Banat a primit doi ani şi jumătate de închisoare pentru fals intelectual, uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Cercetarea in acest dosar a fost realizata de procurorii PNA (actualmente DNA), iar pe lista persoanelor acuzate figureaza mai multe nume, intre care si cel al unor fosti angajati ai institutiei din Herculane, despre care se spune ca a scos pe banda rulanta absolventi de drept din randul unor politisti din judetele Caras-Severin, Timis si Mehedinti. In ciuda faptului ca nu au frecventat cursurile si nici nu au sustinut vreun examen ca restul studentilor atat Stana Izbasa, cat si Florin Maran (co-inculpat in dosar) au reusit sa obtina documente din care reiesea ca ar fi absolvit anii necesari de studiu pentru inscrierea la examenul de licenta.

Mai exact, contra unor sume in valuta – 3.500 de dolari fiecare -, cei doi “studenti” si-au cumparat adeverintele de absolvire si foile matricole. Potrivit acuzarii, secretara facultatii, Maria Jurchescu, pe o mana cu juristul Vergiliu Florin Ghinea, a acceptat sa intocmeasca in fals actele necesare inscrierii celor doi la examenul de licenta. In schimb, ei au primit suma de 7.000 de dolari drept mita, potrivit anchetatorilor.

“Tranzactia” s-a realizat prin intermediul altor doua persoane, respectiv Ionela Bucur si Cristina Lungu, deconspirate si ele odata cu declansarea investigatiilor. Cei doi “absolventi” s-au prezentat apoi la examenul de licenta, la o facultate de drept din Craiova. Povestea a explodat in presa, iar organele abilitate s-au autosesizat si au declansat investigatii.

La scurt timp după ce a aflat vestea, artista a postat pe contul de socializare o urare pentru cei care își aniversează astăzi ziua numelui. „La mulți ani, de Sf Marie”. Din păcare, mesajele au curs lanț, din partea celor care o cunosc și nu au fost deloc în favoarea vedetei. „Hoațo”, „Ai diplomă de drept?”, „Cum ai făcut asta? Nu credeam”, sunt câteva dintre comentariile prietenilor virtuali.