“ZOMBIE”, fenomenul care face ravagii in rândul tinerilor

Duminica, de la ora 17:15, emisiunea “Asta-i Romania!” trage un semnal de alarma asupra unui fenomen extrem de periculos care isi face loc, tot mai mult, in randul tinerilor: “Zombie”.

Cunoscuta printre consumatori drept “zombie”, aceasta combinatie de substante etnobotanice este, poate, cea mai puternica substanta halucinogena a ultimilor ani, si poate duce la paranoia si la episoade psihotice severe. Substanta face ravagii in randul tinerilor si atrage tot mai multi consumatori, de la varste tot mai fragede.

“Noile substante care au aparut si imbina unele droguri clasice cu unele toxice foarte puternice, au o proprietate foarte ciudata. Ii incanta pe tineri, care se gandesc ca nu devin dependenti. Ei nu stiu ca apare direct schizofrenia, psihoza, din cauza componentei toxice. De fapt, creierul se intoxica atat de grav incat se degradeaza biochimic, fizic. Nu avem un drogat, ci unul usor dementiat ireversibil si tinerii nu stiu asta, parintii nu stiu, medicii nu stiu. (…) Este o substanta cu proprietati psihoactive, care are efect stimulant si, in acelasi timp, dezvolta comportamente paranoide; persoana care consuma astfel de substante nu e constienta de lucrurile pe care le face”, spune Dr. psiholog Cristian Andrei.

Duminca aceasta o vom cunoaste pe mama unuia dintre drogatii “zombie”, o femeie disperata care striga dupa ajutor, pentru a-si salva copilul. Femeia traieste de doi ani un cosmar. Sub ochii ei, baiatul model si premiant la scoala s-a transformat in cu totul alta persoana. Alexandru, ca despre el este vorba, e dependent de un amestec toxic de substante care il distrug de la o zi la alta.

“Azi am plans toata ziua; ma gandesc ca va fi exmatriculat! Anul trecut a ramas repetent ca s-a dus doar trei saptamani la scoala. Inainte, Alexandru era elev model, pana-n 2016, cand a inceput totul (…) Habar nu am cum a fost pacalit. A zis ca azi pe gratis, maine la fel, dupa aceea pe bani. A furat tot ce se putea fura din casa”, spune, cu tristete, mama lui Alexandru.

            Biata femeie a ajuns sa se teama de propriul copil si stie ca acesta este pe “marginea prapastiei”. Ea nu mai stie cui sa ceara ajutorul pentru ca nimeni nu o vede, nu o aude. Din dorinta de a-si salva copilul din “ghearele” drogurilor, femeia a trecut peste orice prejudecata si a lasat rusinea la o parte, convinsa fiind ca doar iesind in fata are o sansa sa-si salveze copilul.

            “Cand consuma substantele acelea e foarte violent!  (…) Mereu stau cu frica si ma gandesc, oare cum vine acasa, daca vrea sa <ceva> … nu are bani, si ma sugruma pentru trei lei? (…) <Sobolania> ce li se serveste acestor copii, de le <spala> creierul, e ceva de necrezut. Nimeni nu are nicio solutie, doar <stam> si radem de ei ca sunt lesinati pe drumuri”, spune femeia.