Din 1 octombrie, la TVR Cultural şi online, pe paginile de FB alte TVR, iubitorii muzicii vor avea bucuria să revadă fragmente din cele mai frumoase evenimente muzicale difuzate de TVR Cultural în anul 2023.

În fiecare an, la 1 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a muzicii (International Music Day), susţinută de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC). Totul a plecat din dorința de a demonstra importanța muzicii în viața noastră, scopul fiind și de a promova diversitatea acesteia. Accesul la muzică este extrem de important, iar această zi vine cu îndemnul de a încuraja schimbul de experienţe culturale și de a stimula idealurile de pace şi prietenie.

De altfel, Ziua internaţională a muzicii a fost iniţiată în anul 1975 de nimeni altul decât Lord Yehudi Menuhin, fiind organizată pentru prima dată de Consiliul Internaţional de Muzică (International Music Council – IMC) la 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia adoptată în cadrul celei de-a 15-a Adunări Generale de la Lausanne, în 1973.

Televiziunea Română, prin intermediul singurului post din România dedicat artelor și culturii – TVR Cultural – își propune să extindă această inițiativă și declară întreaga lună octombrie ca fiind luna muzicii.

„Astfel, pe parcursul întregii luni octombrie, iubitorii muzicii vor avea bucuria să revadă fragmente din cele mai frumoase evenimente muzicale difuzate de TVR Cultural în anul 2023. Mai mult, TVR Cultural invită în online toți telespectatorii, propunându-le în fiecare zi câte o întâlnire muzicală de rară valoare, ce va fi difuzată pe paginile de socializare ale Televiziunii Române”, ne-au declarat autorii proiectului, Valentina Băinţan, producător TVR şi Marius Portik, director Marketing TVR.

Fragment din recitalul Marthei Argerich la Festivalului Internaţional „George Enescu”, pe 1 octombrie, la TVR Cultural

Celebra pianistă Martha Argerich a fost ovaţionată îndelung şi chemată la rampă de nenumărate ori pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu”, la finalul evoluţiei de la Sala Palatului, în septembrie 2023. Un fragment din recitalul Marthei Argerich va putea fi urmărit la TVR Cultural duminică, 1 octombrie. Iar în zilele ce urmează, ne vom bucura de alte momente muzicale din cadrul ediției 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, înregistrări unice din Arhiva TVR, fragmente din concerte-spectacol susținute de Corul Național de cameră Madrigal-Marin Constantin, dar și de alte evenimente muzicale de excepție, înregistrate în acest an de TVR Cultural.

Credit foto:

FB George Enescu Festival – Orchestra Filarmonică a Ungariei şi Martha Argerich la Sala Palatului – foto Cătălina Filip