Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina nu va mai celebra crăciunul pe 7 ianuarie odată cu Rusia. Președintele Zelenski a promulgat legea care a stabilit ca data oficială a Crăciunului să fie pe 25 decembrie. Această decizie a Ucrainei va înfuria și mai mult Moscova iar Putin cu siguranță va turba de nervi.

Ucraineeneii vor celebra începând din acest an, Crăciunul pe 25 decembrie și nu pe 7 ianuarie așa cum se întâmplă în prezent.

Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulu legii.

Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică.

Biserica Ortodoxă Ucraineană – care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei – şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

Acum doar Rusia, Serbia și câteva biserici ortodoxe din lume, folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea și vor celebra Crăciunul pe 7 ianuarie iar revelionul pe 14 ianuarie.

Legea promulgată de Zelenski, mai prevede mutarea altor două sărbători de stat, Ziua Statului Ucrainean, de la 28 iulie la 15 iulie, și Ziua Apărătorilor, care comemorează veteranii forțelor armate, de la 14 octombrie la 1 octombrie.