Zece persoane din judeţul Iaşi au murit după ce au consumat spirt contrafăcut. Patronii firmei care au produs spirtul falsificat, au fost arestaţi prevenitv pentru 30 de zile.

Zece persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 55 de ani, din comunele Stolniceni Prăjescu, Deleni, Sineşti, Todireşti, Sineşti şi Ciurea, au murit după ce au consumat spirt medicinal pe post de băutură alcoolică. Aceştia nu ştiau că spirtul fusese produs din alcool metilic care este toxic.

Mihaela Apostol, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, spune că în prima decadă a lunii aprilie, doi inculpaţi, de cetăţenie iraniană şi, respectiv, irakiană, şi fiul unuia dintre aceştia au luat hotărârea de a contraface alcool sanitar cu ajutorul altor compuşi decât cei utilizaţi de către producători autorizaţi şi de a-l vinde potenţialilor clienţi, cu scopul de a obţine un folos material injust.

Într-un spaţiu închiriat pe raza comunei Dobroeşti din judeţul Ilfov aceştia au preparat o soluţie care să imite alcoolul sanitar, având în compoziţie alcool metilic în cantităţi mari, aşa cum rezultă din analizele toxicologice efectuate în cauză. Ulterior, au oferit şi livrat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Iaşi mai multe baxuri conţinând peturi a câte 500 de ml pe care erau afişate etichete inscripţionate alcool sanitar Sante Med, inducându-i în eroare cu privire la calitatea produsului vândut. Reprezentanţii societăţii din Iaşi au distribuit produsele achiziţionate mai multor agenţi economici de pe raza judeţului Iaşi, iar în intervalul 15 – 24 aprilie s-a înregistrat decesul mai multor persoane, urmare a folosirii sau ingestiei de alcool sanitar contrafăcut„, a afirmat Mihaela Apostol.

Judecătoria Iaşi a aprobat, luni seara, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a două persoane, un cetăţean iranian şi unul irakian, care au contrafăcut spirt medicinal cu alcool metilic.

Decizia nu este definitivă. Ea poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare, cu apel la Tribunalul Iaşi.