Vrei să-ți deschizi propria afacere? Află ce efecte poate avea asupra mediului înconjurător

Orice companie poate avea o influență  pozitivă sau negativa majoră asupra mediului. Totul depinde de cât de eco-friendly este politica antreprenorului și ce măsuri este dispus să ia pentru a-și diminua influența nefastă asupra planetei. Cu alte cuvinte, felul în care este gestionată colectarea deșeurilor, sistemul de climatizare sau activitatea companiei, toate pot reduce sau mări amprenta de carbon a unei afaceri.

Iată cum ajung întreprinderile să-și pună amprenta asupra mediului

  • Clădiri care nu sunt eficiente energetic

Aparatele de aer condiționat sau sistemele de încălzire menite să păstreze o temperatură optimă în spații largi (cum ar fi clădirile de birouri sau sediile companiilor) generează emisii de gaze cu efect de seră și consumă cantități considerabile de energie electrică. Multe astfel de clădiri nu sunt proiectate pentru a fi eficiente energetic, ceea ce înseamnă că nu sunt bine izolate, nu folosesc energie regenerabilă sau nu au un sistem de ventilație eficient. În plus, clădirile de birouri consumă cantități considerabile de energie pentru a alimenta sistemul de iluminat, calculatoarele, copiatoarele sau alte aparate electronice.

  • Cantitatea mare de deșeuri nereciclate

Birourile folosesc cantități considerabile de hârtie și, deși multe companii au început să implementeze strategii de sustenabilitate, cum ar fi reciclarea separată, multe astfel de deșeuri ajung la groapa de gunoi sau în incineratoare. Pe lângă deșeurile de hârtie, există și alte materiale care pot polua mediul înconjurător, cum ar fi echipamentele electronice. Principalul motiv pentru care există atât de multe echipamente aruncate este dorința companiilor de a ține pasul cu noile tehnologii. În lipsa unei strategii eficiente de reciclare a acestor aparate, se poate ajunge la poluarea cu  substanțe chimice nocive a solului sau apei.

  • Unele activități au efecte directe asupra mediului

Activități comerciale precum comerțul unor produse chimice sau comerțul cu amănuntul al carburanților în magazine de specialitate sunt enumerate în lista afacerilor care pot avea o influență semnificativă asupra mediului. Inclusiv restaurantele cu o capacitate de peste o sută de locuri sau hotelurile fac parte din această listă. Pentru a-și putea desfășura activitatea într-un cadru legal, orice antreprenor care dorește să-și deschidă o astfel de afacere trebuie să își procure o serie de acte, inclusiv o autorizație de mediu. Consultă lista codurilor CAEN ce necesită o autorizație de mediu pentru a verifica dacă afacerea ta se încadrează și accesează Stratos.ro pentru a iniția toate demersurile necesare, rapid și ușor. Autorizația îți va permite să-ți desfășori activitatea prin respectarea anumitor condiții și îți va oferi instrucțiuni clare privind protecția mediului.

  • Ambuteiajele

Nimeni nu este străin de blocajele în trafic la ora de vârf, moment în care lumea se îngrămădește să plece la birou sau spre casă. Mijloacele de transport se fac vinovate pentru mai mult de 50% din emisiile de noxe generate, iar aici putem menționa în special mijloacele de transport rutier. Criza pandemică a redus, însă, semnificativ deplasările la locul de muncă, multe companii optând pentru regimul hibrid sau remote.

Măsoară cu atenție efectele afacerii tale asupra mediului și întreprinde măsurile necesare pentru a reduce pe cât posibil amprenta de carbon. Nu omite, totodată, obținerea actelor de reglementare obligatorii, pentru a putea activa în legalitate.

Sursa foto: Pexels.com