Vot fără precedent în Parlament. Decretul de prelungire a stării de urgenţă, adoptat cu modificări

Parlamentul României s-a reunit joi, în şedinţă comună în regim de online, pentru a da votul asupra decretului prezidenţial care prevede prelungirea stării de urgenţă în România din cauza pandemiei de coronavirus.

Dacă primul decret prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă a fost votat în martie, cu unanimitate de voturi, azi, lucrurile au stat total diferit. Parlamentul a adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde cinci articole. Primul articol cuprinde decretul semnat de Iohannis, iar articolele 2-5 cuprind cerinţe pentru Guvern, astfel încât să fie stopate abuzurile în perioada stării de urgenţă.

PNL şi USR au depus amendament prin care au solicitat eliminarea articolelor 2-5 din hotărărea parlamentului. Însă propunerea a picat la vot, cu 245 voturi au fost pentru respingerea amendamentului iar 180 parlamentari au votat pentru adoptarea amendamentului.

Drept urmare, s-a supus la vot proiectul de hotărâre cu privire la adoptarea sa în integralitate. Din cei 465 de senatori şi deputaţi, şi-au exprimat votul 439. Dintre aceştia, 404 au votat în favoarea adoptării hotărârii, 29 împotrivă, 5 abţineri, un refuz de vot, în consecinţă Parlamentul a adoptat prelungirea stării de urgenţă în România pentru încă 30 de zile.