Peste 52 de milioane de ruşi l-au ales duminică pe Vladimir Putin în funcţia de Preşedinte, pentru al patrulea mandat. Astfel cp Putin, fost ofiţer KGB, va conduce cea mai întinsă ţară din lume, cel puţin încă şase ani.

Putin a fost reales, duminică, încă din primul tur, în funcţia de preşedinte al Rusiei, după ce a obţinut 73.9% din voturile ruşilor, arată rezultatele sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, potrivit datelor relatate de site-ul agenţiei Tass.

Prezenţa la vot în Rusia a fost de 63.7%. În 2012, Putin era realies în funcţia de Preşedinte cu 63.6% din sufragii.

Rusia a organizat duminică alegeri prezidenţiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea. Peste 110 milioane de alegători au fost aşteptaţi la urne.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din cauza unei condamnări.

La startul cursei electorale au fost aliniaţi opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

Vladimir Putin, fost ofiţer KGB şi fost director al FSB, Putin a ajuns preşedinte al Rusiei după atacurile teroriste din 1999 din Moscova. În acest fel, foşti ofiţeri ai serviciilor de securitate ruse au preluat controlul politic şi au distrus perspectivele democraţiei reprezentative.

Activiştii opoziţiei din Rusia şi mai multe ONG-uri susţin că au sesizat peste o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale din Rusia efectuate cu scopul de a truca datele privind participarea la urne în scrutinul în care Vladimir Putin va câştiga un nou mandat, relatează site-ul France 24.