Vlad Voiculescu, fost Ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş, în prezent aspirant la funcţia de Primar al Capitalei din partea PLUS, are probleme cu propria declaraţie de avere. Nu se „pupă” ceea ce a declarat în acte, cu declaraţiile proprii cu privire la realizări şi venituri.

Vlad Voiculescu se încurcă în propriile declaraţii de avere şi declaraţii publice. Lucrurile dau cu virgulă. Declară că avea un venit modest în Viena, apoi brusc are bani de terenuri şi mai apoi se trezeşte şi cu o mică avere în lei şi euro în buzunar, deşi veniturile declarate nu îl puteau ajuta să strângă atâţia bani.

La 18 ani am plecat în Austria pentru a studia la Universitatea de Studii Economice din Viena, fără să știu limba germană. Am muncit pe străzile Vienei, am montat leagăne pentru copii și am vândut bilete la concerte ca să am bani pentru mâncare și cărți. Am fost printre sutele de mii de români care, de nevoie, acceptau orice job în străinătate.”

La 18 ani înseamnă 2001, Vlad Voiculescu e născut în 1983.

Patru ani mai târziu câștigam de trei ori mai mult decât mama (învățătoare într-un sat din județul Dâmbovița, un sat cu uliță neasfaltată) după o viață de muncă. După șase ani organizam eu tabere de limba germană la Viena, pentru copiii din localitatea mea. […] În 2009, cu banii câștigați la Viena am cumpărat o jumătate de deal în satul meu pentru a construi o tabără copiilor bolnavi de cancer.

Patru ani mai târziu înseamnă 2005, deci putem să presupunem că la primul job câștiga o sumă destul de mică, de trei ori cât un cadru didactic în rural.

În declarația de avere vedem un singur teren, mare, pe numele lui dar cumpărat în 2003. Perioadă în care el spune că abia își câștiga existența din joburi mărunte.

Putem presupune că și în 2005 nu i-ar fi ajuns un salariu de 1000 euro în Viena, cât putem prespune ca ar însemna de 3 ori salariul unui învățător.

În CV-ul lui Vlad Voiculescu aflăm cum și-a început viața profesională și în doar 5 ani, din 2005 unde nu apare funcție, doar departament, ajunge VP la una dintre cele mai mari bănci din lume în unul dintre cei mai mari centri financiari din Europa. Cu toate astea, la venituri în declarația de avere vedem că ultimul salariu a însemnat aproximativ 3500 euro pe lună.

Tot în declarația de avere putem constata faptul că în 2016, adică după 11 ani de activitate profesională într-un oraș scump unde a trebuit să platească chirie și toate cheltuielile zilnice, cu un salariu maxim de 3500 euro / lună (putem presupune că salariul de VP a fost cel mai mare încasat și sub nicio formă primul job nu putea fi remunerat în grila asta) a reușit totuși să strângă undeva la 120.000 euro în economii (lei și euro împreună).

În consecinţă, ţinând cont de propriile declaraţii publice şi analizând declaraţia de avere, se ridică trei mari semne de întrebare care necesită explicaţii:

1. Cum poate un VP la Erste să lucreze pe 3500 euro în 2016 în Viena, om care administrează bugete de miliarde de euro, în condițiile în care ăsta era salariu de middle spre senior management în România lui 2016?
2. Cum a putut să economisească suma uriasă în 11 ani de muncă pe salarii sub mediocre?
3. Cum de nu are niciun cont curent sau depozit la banca la care a lucrat în anul în care pleacă de la ei și cum ajunge cineva cu surse modeste de venit să aibă circa 30.000 euro numerar?