Primul Ministru al României, Viorica Dăncilă i-a tăiat bugetul lui Iohannis. Premierul se răzbună astfel pe Preşedinte pentru că acesta a atacat-o în permanenţă şi i-a cerut în repetate rânduri, demisia din funcţie.

La prima rectificare bugetară din 2018, bugetul Administraţiei Prezidenţiale a fost redus de către Guvernul României. Viorica Dăncilă a motivat tărierea de buget pe motiv că banii nu au fost cheltuiţi şi trebuie realocaţi în altă parte.

„Avem o rectificare pozitivă, ceea ce indică o evoluţie bună a economiei. După primele şapte luni, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii, am redus însă doar acolo unde a existat un grad scăzut de repartizare a banilor alocaţi. Dacă nu au reuşit să cheltuie banii pe care îi aveau la dispoziţie, am considerat că este mai bine să luăm acest excedent şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate, educaţie şi investiţii. În ceea ce priveşte bugetul de pensii, acesta a fost suplimentat cu peste 850 de milioane de lei. Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie. Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare consistentă de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Prin această rectificare la ANAF, am repartizat o sumă suplimentară de 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, achiziţia de echipamente pentru personalul vamal şi modernizarea punctelor vamale de la graniţa UE, respectiv pe frontiera cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia. Aşa cum am spus la început, au fost ministere sau instituţii unde am operat reduceri bugetare. Subliniez însă că astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere sau instituţii le aveau la dispoziţie. În această listă pe care v-o prezentăm sunt doar ordonatorii principali de credite cu rectificare negativă mai mare de zece milioane de lei„, a declarat Viorica Dăncilă.

Alături de Administrația Prezidențială, Guvernul a tăiat bugetele şi la STS, SRI, SIE şi SPP.