Viorica Dăncilă, discurs tranşant în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală!

Viorica Dăncilă a suţinut miercuri, un discurs tăios în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Primul ministru al României a răspus criticilor privind situaţia statului de drept din România, precizănd că nu a venit să dea socoteală nimănui.

Stimați europarlamentari, În numele României vă mulțumesc pentru invitație. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care îl reprezint. Încep cu o întrebare esențială: Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Pentru MCV? Pentru instituții? Pentru magistrați? Pentru politicieni? Evident că nu! Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni! Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale! De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancționat!
Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine! Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție.
În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase. Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat. Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană! Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul Uniunii Europene.
Comisia de la Veneția spunea că „în sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”. În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România. Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturați din funcție un judecător al Curții Constituționale, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturați! Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală, nicidecum restrânsă. Și vă asigur că avem bună-credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Există totuși și o parte bună a acestei întâlniri. Astăzi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România. De acum, nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se va mai putea vorbi despre Justiția din România fără a se vorbi și despre aceste abuzuri, doar dacă se face un joc politic fără nicio legătură cu justiția. Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri! De ce nu v-au spus nimic, dacă totul era legitim și legal? Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra împotriva României. Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte. Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și cu aceleași proceduri ca cele folosite în România. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa! În final vă cer următorul lucru:  Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre! Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată nu va putea întoarce România din parcursul sau european. Vă mulțumesc!”, a spus Viorica Dăncilă.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis la finalul dezbaterii din plenul PE, că instituţia pe care o reprezintă nu va ezita să ia măsuri în cazul României.

Miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE. Este la fel de importantă, dacă nu chiar mai important pentru poporul român. Dacă CE va trebui să fie brutal de sinceră, o va face, dacă va trebui să folosească alte mijloace, o va face. Nu este o amenințare, suntem gardianul tratatelor internaţionale. Acum apropae 30 de ani, poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Sistemul fusese moștenit de la dictatorul Ceaușescu. Vedem că s-au făcut progrese enorme în aceste trei decenii. Mă îngrijorează atât de mult lucrurile pentru că pe ultima sută de metri a acestui maraton riscăm să nu trecem linia de sosire, să mergem în direcția opusă, să distrugem unele dintre cele mai importante realizări ale poporului român. Dacă noi acum vorbim despre aceste lucruri este pentru că ne pasă de poporul român care își dorește combaterea eficientă a corupției. Vă rugăm să vă uitați la recomandările din MCV-ul de anul trecut și pe cele carte vor veni luna viitoare. Când critic pe cineva, aud că sunt standarde duble și că atac poporul, nu critic politicienii. Noi facem aceste lucruri pentru poporul român. Fiecare situație este diferită. Vrem să avem succes aici!“, a spus Frans Timmermans.

Parlamentul European urmează să elaboreze o rezoluţie în luna noiembrie, la adresa României. La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis se va afla şi el în plenul PE, pentru a susţine un discurs privind situaţia din România.