Victorie pentru Iohannis. PSD este terminat

Klaus Iohannis, sah mat la PSD. Preşedintele a refuzat să desemneze un premier din partea noii majorităţi din Parlament şi forţează anticipatele prin desemnarea lui Orban, proaspăt demis prin moţiune de cenzură.

Iohannis joacă tare şi dă o lovitură rivalilor din PSD. Preşedintele a declarat ieri, după ce l-a desemnat din nou premier pe Ludovic Orban că îți dorește în continuare alegeri anticipate.

Social-democrații vor să tragă de timp pentru a face alegerile anticipate să nu își mai aibă rostul. de aceea, PSD pregătește atacuri la Curtea Constituțională, dar și jocuri pe regulament în Parlament.

Însă aceste mișcări pe care PSD vrea să le pună în aplicare „sunt ucise din fașă de Constituție”.

În cadrul articolului privitor la dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul, formularea este de așa natură încât nu este obligatoriu ca cele două guverne să pice în intervalul celor 60 de zile.

Din momentul în care Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze Guvernul, termenul de 60 de zile curge. Nici măcar un atac la CCR nu oprește acest termen, astfel încât, chiar dacă PSD va trage de timp să nu trântească în Parlament cel de-al doilea guvern, Constituția îi permite lui Klaus Iohannis, la expirarea celor 60 de zile să spună că procedura a fost parcursă și constatând un blocaj la nivelul Parlamentului să demareze dizolvarea acestui for.

”(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.”, se arată în Constituție.

Şeful cancelariei premierului demis, Ionel Dancă, a dezvăluit în premieră care este planul liberalilor pentru ajungerea la alegerile anticipate.

Sunt prevederi constituționale, legale, care definesc acest calendar în momentul de față. Noi am adoptat în ultima ședință de Guvern o OUG pentru a face corelări între aceste termene, cele din Constituție și cele din legislația electorală, astfel încât timpul să fie scurtat. Sperăm ca această procedură să se deruleze într-un ritm rapid, pentru că România are nevoie de un Guvern cu o majoritate parlamentară nouă, solidă. Dacă ne uităm pe proceduri, este necesară consumarea unei perioade de 60 de zile, în care să fie refuzate două propuneri de Guvern. Am intrat deja în această perioadă, iar după expirarea acestei perioade, președintele României poate dizolva Parlamentul. Conform legislației electorale în vigoare, ar urma ca după dizolvarea Parlamentului, în 90 de zile să fie organizate alegeri anticipate. Dacă intră în vigoare OUG adoptată în ședința de Guvern din 4 februarie, acest termen poate fi scurtat la 50 de zile, astfel încât undeva probabil în luna iunie să aibă loc acest vot pentru alegerile parlamentare înainte de termen”, a spus Dancă.

Dacă planul liberalilor cu anticipatele, devine realitate, PSD pierde majoritatea din Parlament. Sondajele estimează că vor lua jumătate din actualele mandate.