Jurnalistul Victor Ciutacu a depus o sesiyare la Inspecţia Judiciară în care reclamă faptul că procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu l-a ameninţat în direct la România TV, în data de 6 iunie 2018.

În cadrul emisiunii „Ediţie de seară” din 6 iunie 2018, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu l-a ameninţat în direct pe jurnalistul Victor Ciutacu.

”Povestea e simplă. Horodniceanu a scăpat boii, eu nu tac din gură și nu mă întorc cu spatele. Indiferent cât spriijin și de unde ar avea el. Când ai cătușele în mână, nu ieși la tv să ameninți lumea că s-ar putea să le probeze; nici pe Ciutacu, nici pe Ceaușescu din mormânt, nici pe Salam din Berceni. Sau, dacă o faci, răspunzi pentru faptele tale. Motiv pentru care am depus plângerea aferentă la organele abilitate. Pentru că istoria recentă m-a reținut ca pe un băiat stăpân pe mijloacele lui de supraviețuire și care face urât la presiuni. Mai departe scrie-n carte…” a scris Victor Ciutacu pe Facebook.

Iata dialogul dintre jurnalistul Victor Ciutacu si procurorul Daniel Horodniceanu in cadrul emisiunii Editie de seara din 6 iunie 2018:

Ciutacu: Ati spus ca mandatul dvs nu va fi reinnoit din cauza dosarului Rompetrol?

Horodniceanu: Cum as putea sa nu imi fie reinnoit mandatul din cauza unui dosar? Am spus ca s-a discutat despre un dosar cu un ministru in cadrul interviului, interesandu-l din punctul dumnealui de vedere, ca vechime, din ce am inteles eu.

Ciutacu: Inteleg ca are 11 ani dosarul ala.

Horodniceanu: Are. Are 11 ani, dar este o disjungere dintr-un dosar initial. Cum mai spuneam astazi (n.red. – 6 iunie 2018) este un dosar in care procurorul care a exercitat ancheta penala in perioada 2007-2014 a fost revocat pe motiv ca a tergiversat urmarirea penala (n.red. – procurorul Mirel Radescu care in final nu a mai fost revocat, caci i s-a aprobat eliberarea din functia de procuror DIICOT, intorcandu-se la Parchetul Tribunalului Bucuresti). Alalalt procuror care a preluat cauza in 2014 si a efecutat rechizitoriul in 2018 pentru dumnealui s-a solicitat revocarea pentru ca solutia dumnealui a fost considerata ca nelegala. S-a considerat ca era suficient timp in care sa aprecieze in mod legal o solutie de asemenea importanta. In rest, dosarul a fost verificat de 3 ori de Inspectia Judiciara si de vreo 6 ori de mine personal, atat cat imi permite procedura, evident.

Ciutacu: Fara discutie, dar momentan oamenii aia inca nu sunt trimisi in judecata, din cate inteleg, si intrebarea e de cati ani mai este nevoie si de cati procurori care sa lucreze cazul asta?

Horodniceanu: Stiti care e chestiunea? O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati. Prefer sa fie scosi de sub urmarire penala sau clasat decat sa fie achitat de instanta.

Ciutacu: Bun, e o optica sanatoasa asta pe care o aveti, dar pe domnii aia nu i-a atentionat nimeni de-a lungul multilor ani in care spuneti ca unul a tergiversat, iar altul a dat o solutie care ducea dosarul in cap ca fac tampenii? (n.red. – Ciutacu repeta intrebarea dupa ce Horodniceanu a sustinut ca nu a inteles-o)

Horodniceanu: Ba da, sau facut mai multe verificari pe dosarele respective si s-au tot dat, dar credeti-ma,este un dosar care are 3420 de volume, s-au facut mai multe expertize, s-au pus sechestre de 700 milioane euro, 3 miliarde lei, s-a lucrat ritmic, in principiu procurorul nu a stat degeaba si s-au si facut verificari in aceasta perioada, tocmai ca procurorul sa nu stea degeaba., fiind un dosar de asemenea importanta.

Ciutacu: Si daca in final, cum spuneti dumneavoastra ca preferati sa se dea clasare decat…

Horodniceanu: Nu am spus asta, vedeti cum puneti problema, am spus ca prefer sau dau clasare decat sa fie achitat de instanta.

Ciutacu: Da, dar nu m-ati lasat sa o duc pana la capat, dar sa stiti ca am proprietatea termenilor. Deci, daca cumva se da clasare, nu stiu, Doamne fereste, Doamne ajuta, n-am nicio implicare

Horodniceau: Doamne fereste, ca Doamne ajuta… nu stiu…

Ciutacu: Raspunde cineva pentru sechestrele de atatia ani, ca poate s-au pus aiurea?

Horodniceanu: Dar de ce ar trebui sa raspunda? Unde e paguba? Sechestresele sunt puse pe niste terenuri de sub niste benzinarii, de exemplu. Daca au scazut actiunile si se face dovada in vreo instanta civila, va trebui sa plateasca cineva. Cu siguranta Statul, iar dupa noua lege de raspundere a magistatilor vom vedea si magistratul.

Ciutacu: Nu sunt avocatul lui Rompetrol, ma lasa rece viata si opera lor, cat si dividendele, insa intreb asa…

Horodniceanu: Daca s-a provocat vreun prejudiciu, discutam. Dar acum discutam despre pielea ursului din padure.

Ciutacu: Fara discutie. Haideti sa discutam despre ceva concret, domnule Horodinceanu. Astazi, in timpul conferintei de presa, cred ca raspunzand unei intrebari daca numirea sau propunerea de numire a succesorului dvs este politica, dvs ati spus ca e o propunere facuta de ministrul Justitiei, care este un om politic. Iertati-ma, pe dumneavoastra v-a propus domnul Cazanciuc care este foarte om politic si chiar unul dintre liderii partidului de guvernamant. Care ar fi diferenta?

Horodniceanu: Domnule Ciutacu, eu v-am lasat sa terminati de data asta, dar terminati toata propozitia pe care am spus-o eu. Am spus ca este propus de un om politic, dar domnul Banila este un procuror si magistrat, deci nu este o numire politica. De ce nu imi dati toata propozitia? Daca mergeti cu jumatati de propozitie o sa faceti ce speculati doriti dvs…

Ciutacu: Dar nu fac nicio speculatie!

Horodniceanu: Daca vedeti propozitia pe care am spus-o eu o sa vedeti ca trageti concluzia fara sa ma mai intrebati.

Ciutacu: Sunteti foarte defensiv intr-o poveste in care nu va ataca nimeni, dar este optiunea dvs.

Horodniceanu: Eu nu sunt defensiv deloc, cred ca dimpotriva. Am spus ca procurorul sef este propus de ministrul Justitiei, care este om politic. Corect! Si in continuare am spus, ‘dar procurorul este magistrat, este procuror, deci nu este o numire politica’. Asta este propozitia.

Ciutacu: Cum ati fost si dvs la randul dvs. Tot magistrat, tot procuror.

Horodniceanu: Exact. E aceeasi procedura.

Ciutacu: Domnul meu, am vazut in ultima perioada, mai ales dupa ce, si aici iar o sa contestati si o sa ma acuzati de rea-vointa…

Horodniceanu: Eu nu va acuz de nimic, deocamdata.

Ciutacu: Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT? Adica sunt pregatit, m-am obisnuit cu Parchetul General.

Horodniceanu: E in regula, o sa vedem daca se merita.

Ciutacu: Daca se merita… Sa-l anunt si eu pe domnul Chiciu (n.red – Alexandru Chiciu, avocat) sa fie pregatit, dar sa fie dupa 7 dimineata.

Video din cadrul emisiunii Editie de Seara moderata de Victor Ciutacu: