Românii care au depozite bancare, primesc o veste dură din partea Guvernului Ponta. Sunt obligați să plătească anual 800 de lei, contribuția la sănătate, indiferent dacă din dobândă primesc 100 sau 200 de lei pe an.

Guvernul descurajează investițiile în depozite bancare și obligă românii să-și lichideze conturile de frica contribuției la Sănătate.

În prezent, peste 12 milioane de români îşi ţin economiile la bancă. Suma medie depusă într-un depozit bancar este de 7.500 de lei.

La o dobândă medie de 2,5% pe an, la această sumă, un român primește drept dobândă de la bancă, 187 de lei, din care se reţine la sursă impozitul pe venit de 16%.

Venitul net devine astfel 157 de lei. Însă, potrivit noului Cod fiscal, sunt obligați să plătească anual 800 de lei contribuția la Sănătate, în caz că nu sunt angajați sau pensionari.

În cazul fondurilor mutuale, deţinerea medie a persoanelor fizice este de circa 47.000 de lei.

Asumând un randament anual de 4%, rezultă o valoare a câştigului de 1.880 de lei, semnificativ inferioară bazei minime de calcul al CASS de 14.400 de lei.

Aplicarea valorii minime a CASS de circa 800 de lei este echivalentă unei taxări de 42,1% din câştigul realizat. Adăugând la acestea valoarea impozitului de 16%, rezultă o rată de taxare a câştigului de 58,1%.

Finanțiștii susțin că această măsură va descuraja românii să își mai țină economiile în bănci.

Managerii de fonduri mutuale, cu active în gestiune de peste 19 miliarde de lei, cer Parlamentului României să elimine această prevedere din proiectul de Cod fiscal.

În prezent, proiectul de Cod fiscal propus de Ministerul Finanţelor şi aprobat de Guvern este pe masa senatorilor din Comisia de buget-finanţe.