Pentru prima dată în istorie, românii nu mai pot vedea la televizor Campionatul European de Fotbal din Franța din luna iunie și nici Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. TVR a pierdut drepturile de televizare întrucât a fost exclusă din EBU din cauza unei datorii de 16 milioane de franci elvețieni.

Adio Euro 2016, Jocuri Olimpice și Eurovision. Înglobată în datorii și cu falimentul la ușă TVR primește cea mai cruntă lovitură posibilă. Rămâne fără drepturile de difuzare a celor mai importante competiții sportive și muzicale din lume.

Românii nu vor mai putea viziona aceste competiții, plus multe alte întreceri sportive internaționale. EBU a dat o lovitură devastatoare Televiziunii Române din cauza faptului că TVR nu a achitat până pe 20 aprilie suma de 16 milioane de franci elvețieni.

Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, UER a luat act de decizia Ministerul Finanțelor care a anunțat că TVR poate fi plasată în procedură de insolvență, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a radiodifuzorului. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de servicii publice de televiziune din 56 de țări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU în sine”, a declarat Directorul general EBU, Ingrid Deltenre.

România nu mai poate participa nici la Eurovision în luna mai, deși a achitat taxa de participare de 120.000 de euro încă din luna martie. TVR nu mai are dreptul nici să transmită Eurovision.

Românii nu vor mai putea urmări astfel meciurile la Euro 2016, și nici Jocurile Olimpice de la Rio din luna august unde participă și sportivi români.