Românii care au fost amendaţi în perioada stării de urgenţă, ca urmare a nerespectării prevederilor ordonanţelor militare, primesc o veste uriaşă chiar în Săptămâna Mare. Avocatul Poporului sare în ajutorul românilor, astfel că toate amenzile aplicate de forţele de ordine, s-ar putea anula în totalitate.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până azi, au fost amendaţi 193.341 de români pentru nerespectarea condiţiilor impuse în starea de urgenţă. Totalul amenzilor a ajuns la o sumbă ameţitoare, 368.109.755 lei, adică aproximativ 77 milioane de euro.

Însă toate aceste amenzi ar putea să dispară dacă demersul Avocatului Poporului are sorţi de izbăndă la Curtea Constituţională a României.

Avocatul Poporului a atacat joi, la Curtea Constituțională mai multe prevederi din OUG 1/1999, care reglementează instituirea stării de urgență.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său.

Avocatul Poporului apreciază că art. 28 din OUG nr. 1/1999 este formulat într-un mod atât de general, încât normele legale sunt lipsite total de previzibilitate și claritate, ceea ce determină imposibilitatea destinatarului legii, și anume, persoana care ar încălca prevederile art. 9 din OUG nr. 1/1999, de a-și stabili conduita de urmat, în lipsa unei descrieri riguroase a unei fapte contravenționale.

Art 28
(1) Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

(2) Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin. (1), în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.

Drept urmare, dacă judecătorii CCR decid că Ordonanţa de urgenţă numărul 1 din anul 1999 este neconstituţională, toate amenzile sunt anulate, iar cei aproximativ 200.000 de români amendaţi până azi, scapă de plata acestora.