Verigheta, simbolul legaturii dintre doi oameni. Ce trebuie sa stii despre ea?

Viata fiecarui om este controlata, intr-un fel sau altul, de simboluri, traditii si superstitii. Unele sunt extrem de comune, altele sunt inedite, insa ceea ce este cert este faptul ca orice persoana are nevoie sa creada in ceva si sa respecte reguli.

Printre cele mai comune simboluri, pe care le descoperim in aproape toate culturile lumii, se numara si inelele. Verighetele sau inelele de logodna reprezinta peste tot simboluri ale uniunii dintre doi oameni si ale promisiunii unei vieti in doi.

Verigheta este cea care uimeste cel mai mult prin originile si istoria pe care si-a construit-o de-a lungul timpului. Aceasta a fost folosita inca de acum 3000 de ani, atunci cand Egiptenii vedeau cercul ca pe un simbol al eternitatii, ceea ce a dus la aparitia obiceiului de a purta verighete.

 • Evolutia verighetei in timp

Chiar daca ideea de baza a ramas mereu aceeasi, de-a lungul timpului au aparut tot felul de idei, superstitii si reguli referitoare la verighete:

 • Verighetele puzzle. Au fost foarte populare in anii 1500-1600, atunci cand Europenii construiau inele cu forme unice, in asa fel incat cel purtat de sotie sa se potriveasca perfect cu cel purtat de sot. Aceste verighete puzzle aveau inclusiv rolul de inel de logodna.
 • Inscriptiile pe verighete. Tot de prin secolul XVI dateaza ideea de a inscriptiona verighetele cu diverse poeme. Regula este pastrata chiar si astazi in anumite parti ale lumii, in Romania, spre exemplu, obisnuindu-se sa se inscriptioneze numele Materialul verighetei. In trecut, verighetele au fost realizate din foarte multe materiale, incepand cu piatra, continuand cu lemnul si terminand cu fierul. Astazi, aurul alb, roz sau galben sunt cele mai populare metale destinate acestui produs, insa pot fi descoperite si verighete din platina sau paladiu.
 • partenerului de viata.
 • Campaniile de marketing. De pe la sfarsitul secolului XIX, obiceiurile au inceput sa se modifice si in functie de marketingul facut de producatorii de inele. Astfel, americanii au fost convinsi ca ambii soti trebuie sa aiba acest simbol pe deget, chiar daca pana la al doilea razboi mondial, foarte putini obisnuiau sa faca acest lucru.
 • Reguli ce trebuie respectate de catre cei doi soti

Odata ce casatoria a avut loc, exista anumite reguli pe care ambii soti trebuie sa le respecte cu strictete:

 • Verigheta nu trebuie sa fie data jos niciodata de la mana, deoarece reprezinta uniunea eterna.
 • In cazul in care apar situatii in care nu poate fi purtata, aceasta trebuie sa fie pusa la gat, agatata de un lantisor.
 • Verigheta ia locul inelului de logodna. In ziua nuntii, inelul de logodna este mutat pe degetul mijlociu de la mana dreapta, ca mai apoi sa fie mutat pe degetul mijlociu al mainii stangi.
 • Ocazional, verighetele trebuie duse la curatat si reparat. Fiind purtate tot timpul, acestea sunt supuse anumitor factori externi care pot duce la o uzura mai mica sau mai mare.
 • In anumite regiuni ale tarii, verigheta poate sa fie scoasa de pe deget dupa nasterea primului copil, insa niciodata inainte de acest eveniment.

Sursa: www.pixabay.com