Comitetul Executiv Național al PSD a decis în unanimitate excluderea lui Valeriu Zgonea din partid. Drept urmare, Zgonea va pierde şi funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor. Zgonea a spus că decizia este profund nedreaptă.

„Astăzi, am asistat la o decizie profund nedreaptă. (…) Mi-am amintit de inchiziție și de ideea în care, dacă exprimi o opinie, automat ești condamnat pentru că ai o opinie. Delictul de opinie, după 26 de ani, a devenit ceea ce dumneavoastră ați aflat astăzi. Eu rămân atașat valorilor social-democrate. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu mi-au luat și inima de social-democrat. (…) Am acceptat decizia lor, nu comentez, sunt datori domniile lor să explice. E o decizie profund nedreaptă, din punctul meu ce vedere. Eu am atras atenția (…) că (…) nu trebuie ca problemele noastre penale să intervină ca subiect de dezbatere în comunitățile locale și să nu poată candidații noștri să-și expună punctul de vedere. Integritatea este la ordinea zilei pe buzele tuturor românilor. În loc să plece el, plec eu. Asta e decizia. Nu am înțeles din raportul comisiei de integritate unde avem într-un statut de partid politic, în România, în 2016, sancționarea delictului de opinie, dar m-am supus deciziei colegilor mei”, a declarat Zgonea, după ce a participat la Comitetul Executiv Național al PSD.

Liviu Dragnea a declarat că a sperat să nu se ajungă la excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea: Pentru mine personal este o zi destul de tristă, pentru că este vorba despre excluderea unui fost coleg. Am sperat să nu se ajungă aici. Și ieri și astăzi (…) am avut discuții cu mare parte din membrii Comitetului (…), eu îndemnându-i la o soluție moderată care să fie adoptată astăzi. Poziția a fost destul de tranșantă.