Vaccinul românesc contra coronavirusului, există? Cercetătorul care a făcut dezvăluirea, acuzat de minciună

Val de reacţii în ţară la scurt timp după anunţul unui cercetător de la Timişoara privind existenţa unui vaccin românesc contra coronavirusului. Doctorul Virgil Păunescu este acuzat că minte în privinţa acestei descoperiri.

Doctorul Virgil Păunescu, Director al Centrului de Terapii Genice si celulare ONCOGEN Timisoara, a declarat pe 25 martie, la Antena 3, că a finalizat sinteza vaccinului împotriva noului coronavirus.

După acest anunţ, au început să curgă reacţii de tot felul. Iar mulţi formatori de opinie şi jurnalişti susţin că acest anunţ este o minciună menită să determine statul român să „pompeze” milioane de euro în acest vaccin care defapt nu ar exista.

Joi, Profestorul Doctor Virgil Păunescu a făcut noi declaraţii şi la Radio România Actualităţi despre vaccin, spunânând că se află în faza de testare pe celule umane,în laborator, iar într-o lună ar urma să fie testat pe 10 voluntari, înainte de a se începe  productia, care ar putea să pornească la toamnă.

Acesta foloseste o tehnologie derivată din  cercetările care se derulează de mai multi ani la ONCOGEN, privind vaccinarea personalizată în cancer.

Directorul Centrului de Terapii Genice si celulare ONCOGEN Timisoara a afirmat că a vorbit pe această temă cu reprezentantii Ministerului Sănătății dar si cu primul ministru, Ludovic Orban, și se caută soluții pentru obtinerea de finanțare pentru dezvoltarea cercetărilor si obtinerea vaccinului.

Centrul de Terapii Genice si Celulare Oncogen a anunțat încă din luna februarie 2020, că a reusit să adapteze aceste rezultate pentru sintetizarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Anunţul privind descoperirea vaccinului, a fost făcut şi pe facebook de către Virgil Păunescu.

„O zi importantă pentru OncoGen: avem Vaccinul (echivalentul a 1000 de doze). Astăzi începem testele. P.S. Ieri am terminat sinteza vaccinului. Azi începem testele! Important: Acest vaccin este doar pentru testare în laborator (deocamdată)”, a scris dr. Virgil Păunescu.

Directorul centrului de la Timişoara a spus că a fost contactat de chinezi şi americani, care sunt interesaţi să finanţeze producerea vaccinului.

Am luat hotărârea de a NU patenta această tehnologie pentru producerea vaccinului împotriva Covid-19 (încă de acum două luni), tocmai pentru că situaţia este extrem de gravă şi am bănuit încă din ianuarie că ne îndreptăm spre o pandemie. Intenţia noastră a fost să punem la dispoziţie cât mai repede rezultatele noastre, altfel am fi fost nevoiţi să aşteptăm cel puţin un an (probabil mai mult) pentru obţinerea unui patent şi să ţinem ascunse toate cercetările noastre”, a scris dr. Virgil Păunescu.

Pe 17 februarie 2020, Virgil Păunescu spunea că  în cadrul dezbaterii electorale pentru Rectorat la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Timişoara, că România nu poate produce vaccinuri: ”Profit de ocazie ca să spun, pentru că am văzut niște comentarii răutăcioase, apropo de inițiativa noastră, propunerea de… e un design de vaccin, de fapt, nu e un vaccin, că noi nu putem realiza vaccinuri, e un design de fapt. Am fost contactați de ambasada Chinei la București, cât și de guvernatorul regiunii Yunan, care ne-a vizitat și care dorește să ne pună în legătură cu institute de cercetare din China pentru a verifica, deocamdată nimeni nu știe ce fel de vaccin ar putea da rezultate sau nu, așa încât sunt verificate toate posibilitățile, inclusiv propunerea noastră. Așa că nu a fost, așa, o propagandă ieftină ca să ne aflăm întreabă, sau care are legătură cu campania pentru rectorat. Nu a apărut coronavirusul pentru că facem noi alegeri la rectorat acuma”.

Alte vaccinuri și tratamente anunțate de Păunescu:

Noiembrie 2009 – vanccin AH1N1 – mediafax.ro (spunea că există deja 1,3 milioane de doze şi că vor face 5 milioane la Institutul Cantacuzino)

Septembrie 2017 – vaccin anti-alergie la ambozie – news.ro. (vaccinul ar fi trebuit să fie gata în curând)

2018 -vaccin anti-cancer – PROTV, România, te iubesc! (vaccinul ar fi trebuit să fie gata în 2019)

26 decembrie 2019 – vaccin anti-cancer politicidesanatate.ro

27 octombrie 2019 – tratament pentru leucemie limfatică acută cu limfocite B în fază avansată – Radio România Actualități

Organizația Mondială a Sănătății are o listă cu 44 de potențiale vaccinuri contra noului coronavirus, însă, invenția lui Păunescu nu se află printre ele.