Uraganul Irma face victime şi printre români. Trei persoane sunt date dispărute în insula St. Marteen

Trei români au fost daţi dispăruţi în insula St. Marteen după ravagiile pe care le-a produs uraganul Irma, cel mai puternic din ultimii 80 de ani. 

Uraganul de categoria 5 Irma a devastat mai multe insule din Caraibe şi a făcut deja primele victime. Cel puţin doi oameni au murit şi mai mulţi sunt daţi dispăruţi, printre persoanele dispărute se află şi trei români.

Proporţiile dezastrului sunt imposibil de estimat deocamdată. Cert e că rafalele de vânt au măturat cu aproape 300 de kilometri pe oră tot ce le-a stat în cale.

Martorii descriu scene apocaliptice, povestesc că uraganul a pus la pământ o mulţime de clădiri de pe insula St Martin. Şi dezastrul este abia la început. Irma înaintează către alte ţări din Marea Caraibilor, a lovit deja și Puerto Rico şi se va abate, la sfârşitul săptămânii, asupra sud-estului Statelor Unite. Autorităţile din Florida sunt în alertă.

Ministerul Afacerilor Externe din România a întreprins, în regim de urgenţă, încă din primele momente, demersuri pentru a obține informații cu privire la existența unor cetățeni români afectați de uraganul Irma.

„MAE are în atenţie cazul celor trei cetăţeni români aflați în insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactaţi în urma uraganului Irma. Ambasada României la Washington a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autoritățile din St. Marteen, pentru a verifica situaţia acestora. De asemenea, prin intermediul Ambasadelor României la Paris și Haga, au fost efectuate demersuri pe lângă autoritățile franceze respectiv olandeze, pentru obținerea de informații privind existența unor cetățeni români în zona afectată. Precizăm faptul că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, comunicarea cu autoritățile din zona afectată se efectuează cu dificultate. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice, este pregătit să acorde asistenţă consulară, în funcție de solicitări„, se arată în comunicatul MAE.

Uraganul Irma, cu o viteză a vântului de 300 de kilometri pe oră, a lovit insula Saint Martin. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere de pe celebra plajă Maho, din jumătatea olandeză a insulei. Este plaja peste care trec avioanele care aterizează pe aeroportul Prinţesa Juliana. Camera a filmat până când a fost spulberată de furtună. Terminalul aeroportului a fost devastat iar pista, acoperită cu nisip. Marina olandeză a intervenit să ajute sinistraţii.

Mica insulă Barbuda a fost distrusă în proporţie de 95 la sută. Puţinele clădiri care au rămas în picioare nu mai au acoperişuri sau ferestre.

Irma este cel mai puternic uragan care s-a format în Atlantic în ultimele decenii şi unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.

UPDATE 22.45: În continuarea informaţiilor privind situația cetăţenilor români aflați în zona Caraibelor, afectată de uraganul Irma, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează următoarele:

Numărul cetățenilor români a căror prezență a fost semnalată inițial în regiune a fost de nouă persoane, dintre care 7 în Insula Saint Martin / Sint Maarten și 2 în Insulele Virgine Britanice.

În urma demersurilor întreprinse de Centrala MAE, prin Ambasadele României la Paris şi Londra, toți cei nouă cetăţeni români au fost identificați, fiind în acest moment în siguranță.

Reiterăm că, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, comunicarea cu autoritățile din zona afectată se efectuează în continuare cu dificultate.

Date fiind evoluția și traiectoria, în perioada imediat următoare, a fenomenelor meteorologice generate de uraganul Irma, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția cetățenilor români liniile telefonice ale misiunilor diplomatice implicate în gestionarea, în continuare, a acestei situații, în vederea solicitării de asistență consulară:

Ambasada României la Londra: +44 20 76027328;+44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065, numărul de urgenţă +44 7738716335, pentru teritoriile dependente de Marea Britanie

  • Ambasada României la Paris: +33 (0)1 47 05 29 66, +33 (0)1 47 05 27 55, +33 (0)1 45 50 39 97, +33 (0)1 47 05 10 40, numărul de urgenţă+33 (0) 68 07 13 729, , pentru teritoriile dependente de Franţa
  • Ambasada României la Haga +31 70 354 15 80, +31 70 322 86 12, +31 70 331 99 80, numărul de urgență +31 651 596 107, pentru teritoriile dependente de Regatul Ţărilor de Jos

apelurile fiind redirecționate automat, cu excepția numerelor de urgență,  către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Având în vedere evoluţia cazului, precum şi complexitatea acţiunilor de gestionare a acestei situaţii, ministrul afacerilor externe a dispus activarea Celulei de Criză a MAE, toate structurile componente ale acesteia fiind active şi operaţionale 24/7 până la soluţionarea crizei.

Celula de Criză a MAE, monitorizează în mod prioritar situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu autorităţile competente, acordând asistenţa consulară necesară.

UPDATE 13.00: Cei trei români despre care nu se mai știa nimic după ce uraganul Irma a măturat mai multe insule din Caraibe au fost găsiți. Aceştia se află pe greu-încercata insulă St. Martin. Rudele nu mai știau nimic despre ei.