Ungurii sfidează din nou românii și după ce au solicitat autonomia Ținutului Secuiesc acum vor ca ziua de 15 martie să fie declarată zi națională în România.

UDMR a depus în Parlament o inițiativă legislativă semnată de 30 de parlamentari pentru a declara ziua maghiarimii ca Zi națională în România.

Parlamentarii susțin prin această inițiativă că data de 15 martie amintește de idealurile revoluției pașoptiste, care „a unit intelectualitatea maghiară cu cea europeană și i-a adus alături și pe gânditorii și erudiții români din acele vremuri”, amintindu-i în acest context pe Gheorghe Barițiu și Nicolae Bălcescu, anunță știripesurse.ro.

Legea prevede, la articolul 1, că „se consacră ziua de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România”. Proiectul mai introduce posibilitatea organizării de manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie în localitățile în care trăiesc maghiari. Aceste manifestări pot fi finanțate de la bugetele locale și județene. De asemenea, angajatorii trebuie să acorde o zi liberă angajaților maghiari, la cerere, pentru ca aceștia să poată participa la manifestările de 15 martie.

„De mai mult de 25 de ani comunitatea maghiară din România sărbătorește liber idealurile comune ale revoluțiilor pașoptiste. În fiecare an înalții reprezentanți, demnitari ai statului român, președinți și prim-miniștrii adresează un mesaj comunității maghiare cu ocazia zilei de 15 martie. După un sfert de secol putem spune că această zi este un moment când cu toții căutăm să aducem în prim-plan valorile conviețuirii, cu păstrarea propriei identități, sub egida unui efort solidar a tuturor celor care soresc să apropie România de idealurile comune ale Europei contemporane.”, mai spun inițiatorii proiectului de lege.