Ungaria a ajuns la României! Ministrul Energiei tocmai a anunțat că prețul gazelor s-au ieftinit şi că au fost reluate exporturile spre ţara vecină ca umrare a creşterii producţiei interne.

România a reluat, sâmbătă, după o pauză de doi ani, exporturile de gaze pe ruta Arad-Csanadpalota.

„La 1 iulie, piaţa gazelor s-a liberalizat şi am schimbat obligaţia de piaţă centralizată cu un gas release program, unde am legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Aşa cum am preconizat, oferta de gaze din România este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor, ajungând sub preţul bursei de la Viena, astfel că fluxul de gaze este şi de ieşire din România”, a spus Virgil Popescu, la postul de televiziune Digi 24.

Producţia Romgaz a crescut cu 10%, după ce a fost întărită echipa managerială, care a decis deschiderea unor sonde.

Pe 12 septembrie, exporturile au crescut de la zero la 4,749 milioane de kWh, conform graficelor ENTSO-G (reţeaua europeană a transportatorilor de gaze). A doua zi, 13 septembrie, exporturile au continuat cu 5,086 milioane de kWh/zi, iar luni, 14 septembrie, exporturile au fost de 5,085 milioane de kWh.

Ungaria poate să nu mai depindă de gazul rusesc, doar dacă autorităţile de la Bucureşti vor fi de acord să furnizeze o cantidate mare de gaz natural către Budapesta.

„În scurt timp vom semna un acord care ne va permite ca, în următorii 15 ani, să importăm peste patru miliarde metri cubi de gaze naturale din România“, a spus Viktor Orban, premierul Ungariei. „Era monopolului gazelor ruseşti va ajunge la final în Ungaria, deoarece vom putea să ne acoperim peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din România“, a adăugat premierul ungar.

Agenţia ungară de presă MTI anunța că România va pune la punct condiţiile tehnice pentru exporturile de gaze naturale spre Ungaria până în 2020, în conformitate cu acordul semnat, în 7 februarie, la Bucureşti,  de miniştrii de Externe din cele două ţări, Peter Szijjarto şi Teodor Meleşcanu.