Ungaria a cedat. Face culoar sanitar pentru repatrierea românilor blocaţi la graniţa cu Austria

Coşmarul celor aproximativ 4000 de români blocaţi la graniţa dintre Austria şi Ungaria, a luat sfâşit după ce autorităţile române au intervenit şi au cerut guvernului Orban să permită accesul românilor pentru a putea fi repatriaţi.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a avut marți, 17 martie 2020, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Péter Szijjártó, în urma căreia, Ungaria a decis să creeze un culoar unic pentru cetăţenii români.

Bogdan Aurescu a solicitat crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale,  a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări„, potrivit MAE.

În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Cetățenii români pot tranzita teritoriul Ungariei dinspre Austria DOAR în intervalul 17 martie ora 21.00, ora Ungariei – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei, adică între 17 martie, ora 22.00, ora României – 18 martie, ora 6.00, ora României.