Virusologul german demontează ipoteza că oamenii se pot infecta dacă ies din  casă şi merg la cumpărături. Cercetătorul susţine că a recoltat mostre de pe clante, telefoane şi toalete şi nu a reusit să cultive virusul în laborator.

Hendrik Streeck spune că potrivit studiului realizat în localitatea Heinsberg, epicentrul epidemiei de COVID-19 din Germania, sunt şanse extrem de mici ca cineva să se infecteze cu coronavirus atunci când merge la cumpărături, la coafor sau la restaurante.

Profesor de virusologie şi director al Insistutului de Virusologie şi Cercetare HIV al Universităţii din Bonn, Streeck contrazice una din teoriile pe care oamenii le-au tot auzit în ultima perioadă şi anume că acest virus ar rezista pe suprafeţe.

Nu există niciun risc semnificativ să te infectezi atunci când mergi la cumpărături. Am luat mostre de pe clanţe, telefoane şi toalete şi nu am reuşit să cultivăm virusul în laborator, pe baza acestor probe.E nevoie ca o persoană infectată să tuşeaşcă pe mână, să atingă imediat o clanţă şi tot imediat o a doua persoană să atingă acea clanţă şi apoi faţa„, a declarat Hendrik Streeck.

Christian Drosten, virusolog german, a declarat că virusul se usucă rapid şi singurul mod prin care poate fi contactat e să se inhaleze pur şi simplu secreţii care conţin COVID.

Heinsberg are cam un sfert de million de locuitori, 1.400 de cazuri confirmate şi 46 de morţi din cauza coronavirusului.