Elveţia este prima ţară din lume care va începe în câteva luni, imunizarea în masă a populaţiei cu ajutorul unui vaccin creat împotriva noului coronavirus.

Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice, Swissmedic, a confirmat că poartă discuţii în acest sens cu mai mulţi oameni de ştiinţă, inclusiv cu Martin Bachmann, care lucrează la Spitalul Universitar din Berna, scrie DPA, citat de Agerpres.

“Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat. Ţinând cont de urgenţa cauzată de pandemia de coronavirus, vorbim despre câteva săptămâni, nu de câteva luni, în ceea ce priveşte procedurile de avizare”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic, în această săptămână.

Martin Bachmann a declarat în faţa jurnaliştilor elveţieni că a realizat deja cu succes mai multe teste pe şoareci.

Cercetătorul elveţian a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, el a folosit acea secvenţă genetică pentru a construi un tip de virus “fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul virus (SARS-CoV-2).

Parteneri din China şi Letonia sunt implicaţi în dezvoltarea acestui vaccin produs în Elveţia. Specialiştii elveţieni spun că în luna octombrie ar putea fi administrat vaccinul, populaţiei, pentru imunizarea în masă.