Incredibil dar adevărat. România a ajuns să fie ”salvată” de un …ungur. După ce joi, de 1 iunie, Nicușor Dan, numit și Plicușor Ban, și-a luat jucăriile și a plecat de la cârma partidului pe care l-a fondat, Elek Levente a fost numite președintele interimar al USR.

La doar 16 zile de când a fost reales la Congresul USR, în funcția de Președinte, Nicușor Dan s-a supărat pe colegii din USR pe care i-a catalogat colegi de mâna a doua, și a demisionat.

Drept urmare, potrivit Statutului USR, Vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congresul USR, Elek Levente, va fi președintele interimar al partidului.

Biroul Național va declanșa procedurile statutare după ce filiala USR sector 6 din București va lua act de demisia lui Nicușor Dan.

Noul președinte al partidului va fi ales de Congres care se convoacă, potrivit statutului, „de îndată”.

Biroul Național a decis, cu largă majoritate, convocarea Comitetului Politic al partidului în termenul statutar de 15 zile.

„În cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, Biroul Național al partidului Uniunii Salvați România a adoptat prin vot majoritar o decizie de poziționare a USR împotriva inițiativei de modificare a art. 48 din Constituție. Definiția actuală, perfect funcțională de 25 de ani, nu a avut și nu are niciun impact asupra valorilor tradiționale sau moderne ale societății noastre de astăzi. Această inițiativă de modificare a Constituției este un demers inutil care nu rezolvă în niciun fel vreo problemă actuală a societății, dar generează în fapt contextul unui recensământ pentru dezbinare. Urmare a acestei decizii, președintele partidului, domnul Nicușor Dan a decis să își prezinte, joi, 1 iunie, public demisia din cadrul USR”, se arată în comunicatul Biroului Național al USR.

Nicușor Dan a declarat, joi, la Parlament, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid, având în vedere, printre altele, decizia Biroului Național al formațiunii, care s-a pronunțat împotriva redefinirii familiei în Constituție.

„Sunt trei motive importante pentru care o fac. Unul dintre ele — opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile și pe cine nu le apără. Și în felul ăsta o să ajungem că 20 de ani oamenii care fură o să fure în continuare, spunând că apără tradițiile și ăsta este un pericol uriaș pentru România. Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema aceasta a familiei este o temă foarte importantă pentru fiecare dintre ei, este o temă intimă, care ține de identitate, de sentimentul religios. Chiar dacă ea este importantă pentru ei ca persoane, chiar dacă nu este importantă pentru societate acum și pentru că USR a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum (…) și de oameni care nu-l sprijină, e, din nou, convingerea mea fermă că USR-ul trebuie să se adreseze și unora și altora”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă.