După Campionatul European de gimnastică și în prefața turneului final al EURO Basket 2017, Clujul devine din nou capitala sportului continental în aceste zile. 

Ediția din acest an a BT Transilvania Rally powered by Ford, care debutează joi seara cu startul festiv, adună la start nume sonore din lumea pilotajului mondial. Inclusă în premieră în calendarul TER (Tour European Rally) competiția are pe lista participanților piloți din 10 țări.

Printre concurenți de top se vor afla și italienii Giandomenico Basso (campion european absolut în 2006 și 2009) și Luca Rossetti (campion european în 2008, 2009 și 2011).

Posesorul unei bijuterii Toyota GT86 CS R3 (100.000 lire sterline), pilotul de 41 ani a venit încă de luni la Cluj pentru a se acomoda cu drumurile pitorești din inima Transilvaniei.

“Sunt pentru prima oară în România, pentru prima oară la acest raliu, deja am început să testăm drumurile şi să luăm notiţe. Mă bucur foarte mult să fiu aici, sunt obişnuit să conduc în curse noi, deci să vedem cum va fi”, a precizat Rossetti.

Acesta a dezvăluit şi motivul care l-a determinat să accepte această invitaţie şi să ia parte la Transilvania Rally, dar şi obiectivul pe care şi l-a propus pentru acesta: “am o înţelegere cu Toyota, iar cu această ocazie am venit să prezentăm şi să testăm noua Toyota GT86 CS R3, o maşină foarte plăcut de condus şi care poate atinge o viteză foarte mare, în special pe drumurile acestea. Obiectivul nostru pentru această cursă este să fim în Top 10, ţinând cont de faptul că totul este ceva nou în acest moment”.

Aprecieri la adresa campionului României

Rossetti l-a lăudat pe campionul României Simone Tempestini (campion mondial de juniori en-titre) pe care îl cunoaște încă din perioada copilăriei deoarece a concurat împotriva tatălui său Marco și amândoi sunt din aceeași zonă a Italiei (Treviso). “Îl ştiu pe marco de când eram mic, suntem din aceeaşi regiune a Italiei, iar pe atunci el concura în Campionatul de acolo. Pe Simone îl ştiu de când era copil, face o treabă bună, evoluează în continuu şi cu siguranţă va ajunge la cel mai înalt nivel, este pe drumul cel bun. Îi urez mult succes pentru cursa aceasta şi pentru sezonul următor”.

Deşi a participat la nenumărate curse de-a lungul carierei, acesta crede că  “Transilvania Rally va fi unul dintre raliurile speciale din cariera mea”.

Show cu mașini în jurul Cluj Arena

BT Transilvania Rally powered by Ford este prima etapă a sezonului din Tour European Rally, competiție care va aduna în 2017 etape în Belgia, Portugalia (insula Madeira), Austria, Elveția și Toscana (Italia). Conceptul TER are ca scop promovarea sportivă, turistică și inclusiv culinară a regiunilor unde se desfășoară. Din acest motiv, chef Adi Hădean va găti joi seara alături de piloți în centrul Clujului. O altă noutate absolută, competiția se va încheia sâmbătă seara cu o probă inedită chiar în centrul orașului, în jurul Cluj Arena. Organizatorii preconizează astfel un record de audiență pentru motorsportul românesc, cu zeci de mii de fani.