Românul Gall Remus, de profesie biolog, a creat casa viitorului numită dom, construcție rezistentă la cutremure și cu un consum minim de energie. Însă prețul unei astfel de locuințe este pe măsură.

Gall Remus şi-a transformat pasiunea în afacere şi construieşte domuri geodezice, care au un consum redus de energie şi rezistă la cutremure şi vânt puternic.

„Primul dom geodezic de sticlă pe care l-am construit a fost modelul Pollux, cu rolul principal de a adăposti pe timpul iernii plante exotice/tropicale, cum ar fi bananieri şi citrice. Inspiraţia principală a fost proiectul Eden din Cornwall, la fel ca şi multele domuri geodezice cosntruite de către arhitectul Buckminster Fuller“, a declarat românul pentru adevărul.ro.

Domurile geodezice sunt extrem de puternice datorită suprafeţei omnitriunghiulate care oferă o structură inerent stabilă, cu o rezistenţă crescută la factorii naturali externi: cutremure pană la 8,5 grade pe scara Richter, vânt până la 320 km/h (datorită formei aerodinamice) şi încărcări de până la 20 de tone pe punct de structură. Forma lor sferică maximizează câştigul de lumină şi căldură solară toată ziua şi tot anul, având o distribuţie perfectă a căldurii şi a sunetului.

Costurile de încălzire sunt reduse întrucât fluxul de aer ambiant din interiorul domului este continuu, nu sunt colţuri de stagnare, deci necesită mai puţină energie pentru a asigura circulaţia aerului şi menţinerea temperaturii uniforme. Energia necesară pentru încălzirea şi răcirea domului este cu aproximativ 30% mai mică decât la o clădire convenţională.

Domurile necesită mai puţine materiale de construcţie. Cu cât raportul dintre perimetrul exterior şi volumul înglobat este mai mic, cu atât mai puţină energie este necesară pentru a încălzi sau răci locul. Sfera are o suprafaţă cu 25% mai mică per volum închis decât oricare altă formă.

În functie de designul dorit, domurile pot fi construite din sticlă reflexivă sau pot avea un acoperiş verde pentru a izola termic atât pe timpul verii, cât şi în timpul iernii. În principal, domurile sunt construite din oţel sau aluminiu şi sticlă securizată laminată, iar timpul de construcţie depinde în funcţie de model, mărime şi alte preferinţe ale utilizatorului.

Preţurile încep de la 1.200 euro/metru pătrat pentru domuri mai mici de 8 m diametru, iar la cele de peste 8 m diametru, preţul porneşte de la 1.940 euro/metru pătrat.    foto www.biodomes.eu