Un român în vârstă de 25 de ani, a dat lovitura în România. S-a apucat să cultive cartofi mov din Peru și s-a îmbogățit. În 2016, fermierul Ilie Mădălin a avut o producție de 7 tone de cartofi mov. Anul trecut românul a vândut cartofi de peste o jumătate de miliard de lei.

Ilie Mădălin cultivă în comuna Budeasa, aflată la 20 de kilometri de Piteşti, cartofi mov pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, însă va creşte suprafaţa la 3 hectare, datorită cererii tot mai mari. În 2015, din 10 kg de cartofi plantaţi a avut o recoltă de 300 de kilograme, iar anul trecut a avut o producţie de peste 7 tone.

Preţul pentru un kilogram de cartofi de consum este de 6-7 lei, iar pentru un kg de cartofi de sămânţă-15-20 lei. După cum spune Ilie Mădălin,

”Pentru cartofii mov, este esenţial ca pământul să fie mărunţit foarte bine, solul să fie mai nisipos, iar udarea să se facă numai prin aspersie. Pentru un hectar, trebuie plantate 2 tone de cartofi mov de sămânţă, investiţia ridicându-se la 30.000 lei.” Plantarea cartofilor mov se face primăvara, iar recoltarea acestora, la începutul lunii septembrie. Cei care doresc să înfiinţeze o cultură de cartofi mov, trebuie în primul rând să se asigure că au un teren afânat, cu temperaturi ale aerului care să nu depăşească 40 de grade. ”De asemenea, un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. Pentru cartofii mov, plantarea nu diferă fata de însămânţarea cartofilor obişnuiţi, cea mai buna perioadă pentru această operaţiune fiind în intervalul martie – aprilie”, a declarat Ilie Mădălin pentru Adevărul.

Cartofii mov sunt de 10 ori mai bogaţi în antioxidanţi decât cartofii normali şi ajută şi împotriva diabetului. Datorită antioxidanţilor puternici, cartofii mov ajută la dezvoltarea şi întărirea sistemului imunitar şi protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Cartofii lui mov sunt solicitaţi deja în restaurante din Piteşti, Craiova şi Slatina şi are cereri la export din Italia şi Germania. Ilie Mădălin intenţionează să înceapă exporturile din toamnă.