Ne petrecem aproape 25 de ani din viata dormind. Si cine ne insoteste in fiecare seara? Lenjeria noastra de pat preferata! Misiunea sa nu este doar sa fie un accesoriu estetic sau sa protejeze saltelele, plapumele si pernele. Nu, lenjeria de pat este, de asemenea, responsabila pentru bunastarea noastra si pentru somnul bun. Descopera rapid toate sfaturile noastre. Urmeaza ghidul!

Cat de des ar trebui sa schimbata lenjeria de pat?

Cel putin o data la doua saptamani. Evacuam in timpul somnului aprox. 500 ml pana la 2 l de transpiratie care se va absorbi in lenjeria de pat in plus fata de alte particule corporale. Prin urmare, este important sa schimbi cearsafurile des din motive de igiena. Mai ales daca esti alergic la acarienii de praf sau trebuie sa stai la pat din cauza bolii.

Nu este suficient sa aeriseti in mod regulat cearsafurile si asternutul?

Nu, pentru ca bacteriile si germenii dispar doar dupa spalare. Dar este totusi recomandabil sa iti aerisesti si sa iti scuturi asternutul dimineata pentru a indeparta particulele de piele si par si umezeala acumulata in timpul noptii.

La ce temperatura trebuie spalata lenjeria de pat?

De obicei la 60 ° C fara probleme. Aceasta este si temperatura minima pentru a scapa de germeni. Prin urmare, este mai bine sa nu cumperi cearsafuri si pilote care se spala la masina la 40 ° C.

Ce lenjerie de pat trebuie folosita in functie de anotimp?

Lenjeria de pat trebuie sa fie placuta pe piele, sa permita trecerea aerului, sa fie micro-respirabila si absorbanta pentru a retine transpiratia produsa noaptea. In general, se face distinctia intre fibrele naturale (bumbac etc.) si fibrele sintetice (microfibre etc.). In functie de proprietatile sale, un anumit tip de lenjerie de pat va fi mai potrivit pentru utilizare vara sau iarna.

Pentru vara

Daca este cald sau daca ai tendinta de a transpira, atunci alege o lenjerie de pat usoara, micro-respirabila, care sa elimine rapid umezeala si caldura si sa te racoreasca. Alege inul care este deosebit de absorbant. Totusi, acesta este foarte scump si o lenjerie din in te poate costa foarte mult. Linonul in schimb arata ca inul, dar este realizat din bumbac. Aceasta tesatura durabila poate fi spalata la masina si calcata la caldura mare. Lenjeria este adesea folosita pentru lenjeria de pat pentru copii si nu este atat de scumpa. Mai poti folosi si bumbacul pentru lenjeriile de pat pentru ca regleaza temperatura corpului in mod natural. In plus este ideal pentru persoanele cu alergii. Batistul este un alt material recomandat pentru lenjeriile de pat. De obicei este realizat din bumbac sau din viscoza sau matase. Batistul este foarte usor si aerisit datorita finetei structurii sale.

Pentru iarna

Daca iti doresti o lenjerie cu adevarat calduroasa pentru noptile reci de iarna, atunci alege lenjerii cocolino. Aceasta tesatura calda si confortabila din poliester, ajuta la mentinerea temperaturii corporale constante peste noapte. Aceasta este preferata gospodinelor pentru ca nu necesita calcare. Este cel mai potrivit materil pentru iarna, mai ales daca vorbim despre o cabana la munte sau o casa care se raceste rapid.

De asemenea, bumbacul este ideal si pentru iarna, fiind extraordinar pentru cei care sufera de alergii, cum am mentionat, dar avand proprietatea de a pastra si caldura.