Cercetătorii americani au inventat un medicament care face minuni în terapia covid 19. În doar câteva zile, pacienţii internaţi la terapie intensivă, se vindecă de coronavirus. Medicamentul urmează să ajungă şi în România.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a dezvîluit minunile pe care le face noul medicament pe care americanii îl numesc Remdesivir.

Microbiologul român spune că medicamentul a făcut un adevarat miracol într-un spital din Chicago unde 111 pacienţi din totalul de 113, intubaţi la Terapie Intensivă, s-au vindecat în mod miraculos.

„Azi noapte compania a dat publicitatii un studiu clinic, in care sunt inrolati 4000 de pacienti din diverse tari din lume. Majoritatea sunt cu forme grave, 2400 au forme grave, 1600 au forme medii. Rezultatele pe care le-a difuzat compania producatoare vin din primul lot din Chicago, din cei 113 pacienti cu forme grave, majoritatea intubati s-au vindecat 111 dintre ei. Dupa 2-3 doze de tratament, au putut sa paraseasca sectiile de Terapie Intensiva intr-o stare de sanatate buna. E vorba de o molecula eficace, la finalul studiului, sper sa participam si noi. Exista un studiu coordonat de OMS, suntem intr-o faza avansata sa aplicam cu succes, sa putem avea acces la acest medicament inovativ. Sper de asemenea ca la final de aceasta perioada, care nu e foarte indepartata, acest medicament sa obtina aprobarea FDA, dar si din UE. Erau toti pacienti in stare grava din Chicago, de unde si cele doua decese. Dupa doua doze administrate din acest medicament pacientii nu au mai avut nevoie de ventilator, mi se pare un fapt remarcabil, discutam despre primul medicament care are efect direct impotriva virusului. Impiedica multiplicarea virala, inhiba o enzima, se numeste ARN polimeraza, prin inhibitia acestei enzime virusul nu mai e capabil sa se multiplice, iar organismele de aparare il elimina. Discutam despre medicament nou, probabil ca va fi rezervat acelor pacienti cu forme grave. Din ce am vazut, 80% dintre forme sunt usoare, trebuie sa rezervi pentru categoriile la care exista complicatii grave. In primul rand e vorba de siguranta si de eficacitate. O problema va fi legata de o productie limitata cel putin la inceput, nu stiu cum vor face autoritatile americane”, a spus doctorul Rafila la Antena 3.

Drept urmare acest medicament are şanse foarte mari să fie leacul pentru noul virus, in combinatie cu un eventual vaccin, iar coronavirusul poate fi eradicat într-un an.