Epidemiologul suedez Anders Tegnell susţine că nu are rost purtarea măştii de protecţie pentru combaterea transmiterii coronavirusului nici măcar în mijloacele de transport în comun.

În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă tuturor ţărilor să oblige propriile popoare să poarte masca non stop, doctorul Tegnell susţine contrariul.

Nu are rost să purtăm mască în Suedia. Este foarte promițător că Suedia a coborât la acest nivel”, a declarat marți, pentru jurnaliștii de la Stockholm, epidemiologul Anders Tegnell, scrie Bloomberg.

Agenția pentru Sănătate din Suedia spune că după atingerea unui vârf la sfârșitul lunii iunie, rata infecției a scăzut brusc.

Aceasta se datorează creșterii numărului de teste în cursul acestei perioadei.

Situația prezentată urmează după luni de controverse asupra deciziei Suediei de a evita blocarea completă a populației.

Tegnell a abordat și subiectul măștilor de protecție, pe care Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să le poarte atunci când distanța socială nu este posibilă.

“Cu numărul de noi cazuri care scad foarte repede în Suedia, nu are rost să purtăm mască de protecție în Suedia, nici măcar în transportul public”, a spus el.

Tegnell a susținut constant că abordarea Suediei este mai durabilă decât blocajele bruște impuse în altă parte.

Cu riscul ca noul coronavirus să nu dispară în următorii ani, el spune că închiderea completă a societății nu este o opțiune pe termen lung.

Între timp, multe țări care au crezut că au adus virusul sub control se confruntă acum cu un al doilea val. Tegnell a numit aceste aspecte „îngrijorătoare”.

Tendința pozitivă se inversează, cu o creștere a numărului de cazuri în Spania, România și Belgia, printre altele,” a spus epidemiologul.

Suedezilor nu le este impus dar nici recomandat să poarte mască, deși țara a înregistrat, în prima jumătate a anului, cel mai mare număr de decese din ultimii 150 de ani, din cauza COVID-19.

Este foarte periculos să crezi că măștile de protecție ar schimba jocul când vine vorba de COVID-19”, a declarat Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei, pentru Financial Times.

Experții nordici arată către o lipsă de dovezi concrete privind eficiența măștilor.

Ludvigsson a precizat că într-o meta-analiză făcută de OMS asupra a 29 de studii care au arătat că măștile sunt eficiente, doar trei studii au privit folosirea măștilor în afara spitalelor și dintre cele care nu aveau în vedere purtarea măștii în afara spitalelor niciunul nu era despre COVID-19. Însă, el a spus că poziția sa personală s-a schimbat iar acum crede că ar trebui să recomande folosirea lor în transportul public din Suedia, însă pentru o perioadă stabilită.

“Ar mări gradul de respectare a măsurii dacă oamenii știu că este vorba de doar trei luni”, a adăugat acesta.

“Măștile pot fi complementare altor lucru atunci când alte lucruri sunt puse în siguranță la punct. Însă a începe cu purtarea măștilor iar apoi să crezi că poți aglomera autobuzele sau mall-urile, asta cu siguranță e o greșeală”, a spus el, adăugând că țări precum Belgia și Spania au avut rate de infectare crescute chiar și cu folosirea răspândită a măștii.