Doctorul Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina spune că masca de protecție, purtată timp îndelungat poate afecta pielea, deoarece bacteriile care ne apără pot deveni patogene în condiţii de umezeală.

„Timpul îndelungat de purtare a acestei măşti poate duce la apariţia de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător şi ca atare sudoarea, ca şi respiraţia excesivă, determină această stare de umezeală şi ca atare microbii care în mod normal sunt prezenţi la nivelul pielii şi care sunt într-o comuniune cu organismul şi asigură protecţia, acei non patogeni, pot deveni în condiţii de anaerobioză chiar patogeni”, spune Dr. Rodica Olteanu.

Dacă nu facem pauză la fiecare oră, măcar câteva minute de la purtatul măştii, ne putem alege cu leziuni.

La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică şi nu devine patogen decât în anumite condiţii. Acestea devin în condiţii de lipsă de oxigen patogeni şi pot astfel contamina şi determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de mască, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul.

Din 15 mai 2020, odată cu intrarea în vigoare a stării de alertă, în România, măştile au devenit obligatorii a fi purtate în spaţiile publice închise, în supermarket-uri şi în mijloacele de transport în comun.