Scandalul din Spania ia amploare. Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, informează DPA.

A vrut independenţă pentru Catalunia şi acum riscă ani grei de puşcărie. Carles Puigdemont va fi căutat de Interpol pentru a fi încarcerat în Pania.

Curtea Naţională a Spaniei a emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan. Toți cei cinci se află în Belgia. Foștii lor colegi de cabinet, cu excepția unuia singur eliberat pe o cauțiune de 50.000 de euro, au fost deja arestați preventiv în Spania.

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri după ce aceștia nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid, pentru a răspunde acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiștilor catalani este exclusiv o problemă a justiției. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că “acesta este un dosar destinat în întregime autorităților judiciare, a căror independență o respectăm pe deplin”. Annika Breidthardt a dat același răspuns și cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziția Comisiei Europene față de procedurile judiciare începute de autoritățile spaniole după referendumul privind independența față de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a cerut, joi, eliberarea celor opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia şi a condamnat “represiunea politică” instituită de către autorităţile de la Madrid

Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasă naţiune europeană este scandaloasă şi ne ameninţă pe toţi. În calitate de premier legitim al Cataloniei, solicit eliberarea miniştrilor şi a vicepremierului. Solicit respect pentru toate opţiunile politice şi încetarea represiunii politice. Încarcerarea liderilor politici pentru îndeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de bază ale democraţiei. Este o lovitură de stat înaintea alegerilor [regionale] din 21 decembrie. În spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decât temnicerii lui mincinoşi. Vreau să le transmit susţinerea mea, a celorlalţi membri ai guvernului şi a milioane de oameni din toată lumea care asistă uluiţi la aceste evenimente foarte grave”, a spus Puigdemont, în cadrul unui discurs televizat, din Belgia.

Fostul lider catalan a avertizat că mişcarea pentru susţinerea independenţei ar trebui să fie pregătită pentru “o represiune dură şi de lungă durată”.

“Nu numai că va trebui să rezistăm, dar va trebui să luptăm fără violenţă, cu pace şi cu respect pentru toate opiniile. Clanul furios al Articolului 155 vrea să ne trimită la închisoare. Dar vocea calmă a catalanilor este pentru libertate! Nu mai este o chestiune internă a Spaniei. Comunitatea internaţională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări“, a mai spus Carles Puigdemont.

Alături de alţi patru foşti oficiali ai executivului regional care se află tot în Belgia, Puigdemont este acuzat de rebeliune, răzvrătire şi folosirea defectuoasă a fondurilor publice.

Opt foşti miniştri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, au fost arestaţi, joi, după audierile care au avut loc la Curtea Supremă din Spania.