Un cartier întreg din oraşul Buzău a fost băgat în carantină după ce un membru al clanului Pistol din Buzău, infectat cu coronavirus, a transmis virusul la 19 persoane iar în câteva zile, numărul cazurilor de îmbolnăvire a explodat.

Cunoscut sub numele de ”Comitet”, interlopul s-a dus în ziua de Paște la niște rude din localitatea ialomiţeană Bărbuleşti, fost focar de COVID-19 la începutul lunii aprilie şi astfel a infectat direct 19 apropiați.

În ziua de Paşte, cazul 21, un bărbat de 41 de ani din municipiul Buzău, s-a deplasat în judeţul Ialomiţa, unde şi-a vizitat rudele, de unde a contractat virusul de la socrul său, care a fost confirmat cu coronavirus câteva zile mai târziu”, a declarat Leonard Dimian, prefectul judeţului Buzău.

Pe 28 aprilie, bărbatul s-a prezentat la o unitate sanitară, unde a primit trimitere pentru a merge la un consult la Secţia Pneumofiziologie a Spitalului Judeţean Buzău. Aici i-au fost prelevate probe pentru testarea pentru coronavirus, iar rezultatele sosite pe data de 1 mai au fost pozitive. A fost transportat imediat la Institutul Victor Babeş din Bucureşti.

După aflarea rezultatelor, reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică, însoţiți de forţe MAI, au mers în zona de domiciliu a pacientului, pentru demararea anchetei epidemiologice. Autoritățile au identificat nu mai puțin de 31 de contacţi direcţi. Toţi au fost plasaţi în izolare la domiciliu şi le-au fost prelevate probe pentru Coronavirus.

Duminică, s-a constatat că din cei 31 de contacţi direcţi, 19 persoane au fost infectate cu coronavirus. Astfel că duminică, DSP a declanşat o amplă operaţiune de preluare a bolnavilor din focarul de coronavirus din cartierul Poştă.

Contacţii testaţi negativ au fost preluaţi cu ambulanţele şi relocaţi la un singur domiciliu, pentru izolare pe durata a 14 zile.

Mai multe ambulanţe au preluat în cursul serii cei 19 pacienţi şi i-au transferat la spitalul Municipal Râmnicu Sărat , unde au ajuns 12 bolnavi, respectiv la Spitalul ”Victor Babeş” din Capitală.

Autorităţile au decis să plaseze tot cartierul Poştă Ddin Buzău, în carantină. Aprovizionarea cu alimente şi bunuri de strictă necesitate va fi asigurată de către autorităţile locale.