Un elev în vârstă de doar 7 ani, din Constanța, a venit la școală cu o armă cu lunetă de tip airsoftm cu bile.

Directorul Școlii Generale nr. 33 Anghel Saligny Constanța, a anunțat politia că un copil de 7 ani, elev al școlii respective, ar fi introdus în școală o armă.

Elevul nu avea cursuri în perioada respectivă şi venise în curtea instituţiei de învăţământ să se joace cu alţi copii, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Sorin Mihai.

“Un elev de clasa întâi care nu avea cursuri în perioada respectivă a venit într-o pauză, cu gândul de a se juca cu alţi copii în curtea şcolii. În acest sens, a avut asupra lui o armă, de agrement se numeşte, din ceea ce mi-au comunicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, de tip airsoft, care nu necesită autorizare. Arma nu era funcţională şi scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alţi copii. La momentul la care a fost identificat obiectul respectiv, profesorul de educaţie fizică, cel care la momentul respectiv era pe terenul de sport, a preluat obiectul şi l-a dus în unitatea de învăţământ. Şi astăzi dimineaţă părintele a fost înştiinţat şi, de asemenea, a fost înştiinţată şi Poliţia, care a efectuat cercetări şi din analiza dumnealor am aflat că este vorba de un obiect care totuşi nu era funcţional în raport cu ceea ce reprezintă funcţionalitatea lui. A intrat pe poarta unităţii de învăţământ. Şi aici a fost o problemă şi am cerut să fie asigurat perimetrul unităţii de învăţământ. Acum este închisă poarta respectivă şi există o persoană care asigură accesul în unitatea de învăţământ”, a spus reprezentantul IŞJ Constanţa.

Cadrele didactice care aveau cunoştinţă despre elevul cu arma nu au transmis informaţia în timp util, IŞJ şi Poliţia fiind anunţate a doua zi, joi.

S-a luat legătura cu consilierul şcolar din unitatea de învăţământ. Părintele care a venit pentru a da declaraţii, pentru că a fost solicitată prezenţa dumnealui de către reprezentanţii poliţiei, a dat şi acordul scris pentru ca respectivul elev să fie consiliat individual. Şi pe parcursul zilelor următoare va interveni inclusiv CJAP, adică toţi specialiştii care pot să îl sprijine în acest sens şi să asigure din punct de vedere psihologic armonizarea elevului”, a declarat Sorin Mihai.

Cadrele didactice care au anunţat tardiv prezenţa armei în şcoală, pot fi sancționați de către conducerea școlii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a informat, joi, că un elev în vârstă de 7 ani a introdus pe 10 mai în şcoala unde învaţă, în municipiul Constanţa, o armă cu lunetă de tip airsoft, directorul şcolii alertând Poliţia pe 11 mai.

“Patrula mixtă deplasată la faţa locului, formată din poliţist şi jandarm din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Tomis Constanţa, a constatat că, la data de 10 mai a.c., în jurul orei 17,00, minorul ar fi introdus în unitatea de învăţământ o armă cu lunetă de tip airsoft (neletală şi nesupusă autorizării), aceasta fiind ridicată de un cadru didactic”, se arată într-un comunicat al IPJ.

Cercetările sunt continuate în acest caz de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Totodată, se fac verificări sub aspectul comiterii unor fapte de natură contravenţională, prevăzute de Legea 295/2004.