Tragedie aviatică de proporții în Franța. Un avion Airbus A320, aparținând companiei Germanwings, care circula pe ruta Barcelona – Düsseldorf, s-a prăbușit marți în Franța, la Alpes-de-Haute-Provence, regiunea Digne.

Avionul cu 142 de pasageri și 6 membrii ai echipajului, a dispărut de pe ecranele radarelor la ora 11:20, ora Franței, în timp ce zbura peste regiuna Barcelonnette.

Autoritățile franceze au localizat epava avionului în regiunea Barcelonnette.

Germanwings face parte din concernul aerian german Lufthansa.

Pentru moment nu sunt informații cu privire la existența vreunui supraviețuitor al tragediei aviatice.

Bernard Cazeneuve, Ministrul de Interne al Franței s-a deplasat la locul tragediei aviatice.

France 24 spune că s-ar fi produs o explozie în cabina avionului.

O ipoteză a tragediei aviatice este un atac terorist.

Ministrul Afacerilor Externe din România a transmis un mesaj de condoleanțe, familiilor, victimelor tragediei aviatice.

”Condoleanțe noastre sincere familiilor pasagerilor la bordul#germanwings zbor # 4U9525 . Este o mare pierdere și tragedie”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe din România s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit în Franţa, în cursul acestei zile.

„În urma producerii incidentului, ministrul afacerilor externe al României a dispus activarea Celulei de Criză a MAE, prin intermediul căreia este gestionată activitatatea tuturor misiunilor diplomatice române implicate în obținerea informațiilor. În acest sens, misiunile diplomatice române din Spania, Franta şi Germania au iniţiat demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile celor trei state pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află şi cetăţeni români. Consul general al României la Barcelona a solicitat sprijinul subdelegatului guvernului spaniol și directorului Aeroportului din Barcelona în vederea verificării informațiilor cu privire la existența vreunui cetățean român la bordul aeronavei prăbușite și pentru obținerea listei de pasageri. Totodată o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului consular Barcelona s-a deplasat la aeroport în vederea obținerii unor informații concrete privind cetățenia victimelor, urmând să aibă întrevederi în regim de urgență cu oficialii spanioli”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ambasada României la Berlin a solicitat sprijinul ministerului federal al afacerilor externe și companiei GermanWings pentru transmiterea listei de pasageri.

Ambasada României la Paris a inițiat un demers similar la Ministerul Afacerilor Externe al Franței. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne din Franța a fost creată celula interministerială de criză, pentru gestionarea incidentului.