Ucrainienii au ieșit duminică în stradă pentru a marca un an de la EuroMaidan, mișcarea civică care a dus pe 22 februarie 2014 la înlăturarea regimului condus de la Viktor Ianukovici.

Sute de mii de ucrainieni au luat duminică parte la Marșul Demnității din Piața Independenței din Kiev. La Marșu Demnității au luat parte și Președintele Ucrainei, Petro Porosenko, împreună cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, lideri din Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania şi Slovacia.

Sâmbătă, în cadrul unui interviu televizat, Viktor Ianukovici, aflat în Rusia, a promis „să revină” la conducerea țării pentru „a face mai ușoară viața în Ucraina”.

În timp ce la Kiev, oamenii protestatu pașnic pentru a comemora victimele EuroMaidanului, la Moscova, aproximativ 35.000 de manifestanți au participat sâmbătă la un marș „anti-Maidan”, denunțând „haosul” din Ucraina pe care ei îl impută responsabilității Occidentului.

Iar în orașul Harkov, trei persoane au decedat în timpul unui marș patriotic de comemorare a EuroMaidanului. Oamenii au murit după ce o bombă a fost detonată în mijlocul mulțimii.

Înlăturarea lui Ianukovici a avut un efect nefast pentru Ucraina. Rusia a anexat insula Crimeea, iar în estul Ucrainei a izbucnit un conflict separatist, soldat cu peste 5.700 de morţi și mii de răniți și refugiați.